2007'den Bugüne 92,568 Tavsiye, 28,260 Uzman ve 20,019 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mobbing Nedir?
MAKALE #10251 © Yazan Psk.Tuba Emlek URAS | Yayın Ocak 2013 | 3,181 Okuyucu
Son aylarda sıkça duyuyoruz...Gazetelerde, dergilerde, internet sitelerinde karşımıza mobbing (işyerinde taciz) ile ilgili yazılar geliyor. Türkiye'de, mobbing nedeniyle mahkemeye gidenlerin sayısındaki önemli artış dikkati çekiyor.

Mobbing nedir?

Dünyaya gelmemizle beraber sosyal bir ortama giriyoruz. Bu öncelikle ailemizde başlıyor ve arkadaş, okul, iş… devam ediyor yaşamımız boyu. Girdiğimiz bu sosyal ortamlarda kendimize bir yer edinme ihtiyacı duyuyoruz.

Çalışma hayatına başladığımızda; çalışma hayatının var oluşundan bu yana süren ve üzerinde fazla durulma ihtiyacı görülmemiş ve gereken önem verilmemiş çok önemli bir olguyla karşılaşıyoruz.

“Mobbing” olarak adlandırdığımız bu durum işyerinde; psikolojik taciz, baskı, şiddet, rahatsız etme ve sıkıntı vermedir.

Cinsiyet farkı gözetmeksizin herkes için geçerli olduğu gibi ,fiziksel şiddetten daha ağır sonuçlar ortaya koymakta.Dünyanın hemen her tarafındaki işyerlerinde psikolojik taciz eylemlerinin bulunduğu biliyoruz.
Mobbingi kimlerin yaptığına gelince...
Kişiyi istifaya zorluyorsunuz ama direniyor.
Bu kez mobbing sayılacak uygulamalara geçiyorsunuz.
Yıldırma politikası...

Burada despotik eğilimli, maskelenmiş bir aşağılık kompleksinden bahsedilebilir.
Pozisyonunda yükselmek arzusunda olanlar hele birde yetersiz olduklarını düşünüyorlarsa hemen ve en sık başvurdukları kurtarıcı mobbing..
Aşırı kontrolcü, nevrotik ve iktidar açlığı çeken bu kişilerin, tacizci davranışları güvensizlikten doğar.Grup kuralını kabul etmeye zorlamak, düşmanlıktan hoşlanmak, can sıkıntısı içinde ego arayışı ve sosyal önyargıları pekiştirmek için mobbinge başvuruyorlar.Yoğun tempolu işyerlerinde yalnızca üst mevkilerde değil, çalışanlar da yöneticilerine mobbing uygulayabiliyor.Yükselmeye gereksinim duyan çalışanlar yetersizliklerini kapatmak için diğer çalışma arkadaşlarına yükleniyorlar.

Kişiler arası psikolojik savaş...!

Mobbing söz konusu ise, buna, psikolojik taciz, manevi şiddet de denilebilir / ortada en az iki kişiden bahsedilebilir. İlki psikolojik taciz yapan kişi, diğeri de maruz kalan kişidir.
Taciz de bulunmaya yatkın kişilerde sevgisiz bir ortamda yetiştirildikleri, varlıklarının ailelerinde kabul edilmediğini, korku ile yetiştirilip karar vermelerinin ve uygulamalarının engellendiğini yada aşırı koruyucu bir ortamda yetiştiklerini, görev ve sorumluluk verilmediğini araştırmalardan bilmekteyiz. Bu tarz yetişen çocuklar, ileride sınır tanımayan, engellenmeye tahammülü olmayan, içinde bastırarak büyüttüğü öfke ve kızgınlığını, fırsat bulduğu her ortamda, dişini geçirebileceği birini bulduğunda uygulamaya koymaktan çekinmeyen yetişkinler haline gelirler.

Sindirilerek büyütülen, otoriteye koşulsuz itaat öğretilen, kendi haklarını savunamayan, yeteneklerinin farkında olmayan, hayır demeyi bilmeyen çocuklar ise yetişkin olduklarında kurban durumuna düşmektedirler.

Çocuklarının sorumluluklarını taşıyabileceğine,problemlerini kendi başlarına çözebileceklerine inanan, karşılıklı saygının öğretildiği ailelerde yetişen çocuklar da, yetişkin olduklarında manevi şiddete uğradıklarında, güçlü, hakkını aramasını bilen, uğradıkları davranışları doğru analiz edebilen, doğru kararlar alabilen yetişkinler olacaklardır. Bu kişiler kurban değil ancak mağdur konumuna düşerler.
Mobbing örnekleri...
• İş ile ilgili ve ilgisiz konularda kasıtlı olarak suçu bulunmayan kişiye suç atmak
• Küçük düşürülmek, diğer kişiler içerisinde hakarete maruz kalmak
• İftiraya uğramak, iftira atılması
• İlgi ve alakanızın olmadığı konularda bile bile sizi zora sokacak görevler vermek
• Yeteneklerinizin küçük görülmesi, aşağılanması
• İş ile ilgili olmayıp kişisel nedenlerle işten ayrılmaya zorlanmak
• Diğer çalışanlara karşı kötülenmek, arkanızdan dedikodu yapılması
• Konuşurken sürekli sözünüzün kesilmesi, size söz verilmemesi
• Fiziksel olarak ağır işler yaptırılması
• Kadın çalışanlar için cinsel içerikli ahlaksız sözler ve teklifler
Mobbingi nasıl önleyebiliriz ?
Oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

Uygun mevkilere, uygun kişilerin yerleştirilmesi önemli bir çözümdür. Bunu kurumların insan kaynakları bölümü; işe uygunluk, sorumluluk alabilme, karar alıp uygulayabilme, ekip çalışmalarına uygun olup olmama gibi pek çok konuda geliştirilmiş psikoteknik test ve yöntemle yapabilirler.

Kurumların ve çalışanların hangi davranışları yaparlarsa/maruz kalırlarsa bunun bir psikolojik/manevi şiddet olup olmadığı konusunda zorunlu eğitimler verilmelidir. Bu her iki tarafında bilinçlenmesine sebep olur ve keyfi davranışlarda bulunacak olan tacizcileri durdururken, mağdurun/kurbanın da kendisine yapılan hangi davranışın bir mobbing davranışı olduğunu algılamasını ve neler yapıp nerelere başvuracağı konusunda elinde bir hareket planının olmasını sağlar.

Mobbing’e karşı yasal haklarınız olduğunu da unutmayın.Sağlıklı bireyler topluma sağlıklı bireyler kazandırır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Mobbing Psk.Sinem Gül ŞAHİN
► Mobbing - Psikolojik Yıldırma Psk.Samet BADAL
► Mobbing Kurbanı Mısın? Psk.Fatma EFE
► İş Yeri Şiddeti ‘mobbing’ Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,019 uzman makalesi arasında 'Mobbing Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:56
Top