2007'den Bugüne 92,506 Tavsiye, 28,244 Uzman ve 20,002 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ygs’ Ye Beş Kala…
MAKALE #13949 © Yazan Psk.Dnş.Ayşe ERBAŞ | Yayın Ocak 2015 | 1,635 Okuyucu
YGS’ YE BEŞ KALA…

YGS sınavına iki ay gibi bir süre kaldı. Kalan bu süreyi en iyi şekilde nasıl değerlendirebiliriz? Hemen aklımıza şöyle bir cevap gelebilir; çalışmamızı aynen devam ettiririz olur biter. Evet bu da bir cevaptır ve belki de bir çok öğrenci bu düşünce ile hareket edecektir. Bunda ne sakınca olabilir ki herkes çalıştığı gibi çalışsın yeterli değil mi? Her yapılan çalışma, hiçbir şey yapmamaya göre tabii ki güzeldir ve faydalıdır. Fakat yapılan çalışma stratejik olursa, belli zaman dilimi içerisinde yapılacak çalışmaları daha bilinçli yapar isek bu süreyi en verimli, rasyonel ve faydacı bir şekilde tamamlamış oluruz.
Çalışmalarımızı rastgele, alışılagelmiş ve bilinçsiz yapmak yerine bilerek, istediğimiz hedefe bizi daha çabuk ve kesin ulaştıracak bilinçli çaba ve gayret içerisinde olmamız gerekir.
Bunun yanında bu testler ve sınavlar içinde çalışmamız gereken konular ile ilgili olarak da çok iyi olduğumuz, hallettiğimiz konularla ilgili tekrar ve test- tarama testleri çözmekle birlikte, henüz tamamlanmamış, tam öğrenme gerçekleşmemiş fakat biraz daha çalışmakla çok iyi bir noktaya getirebileceğimiz konulara da gereken çalışmayı, gerektiği kadar yapmalıyız. Gerektiği kadar diyorum çünkü; bir konuya gerektiği kadar çalışmak yerine diğer eksik olduğumuz konulara da çalışmak ve o konuları da bitirmek kaygısıyla bir çok konuya olması gerektiğinden daha az zamanları ayırdığımız için çalıştığımız bütün konular eksik ve yarım kalıyor. Diyelim YGS matematik konularından halletmemiz gereken 5 konu olsun, bu konuların hepsini halletmeye çalışmak yerine daha sıklıkla sorulmuş konulardan daha rahatlıkla yapabileceklerimize yüklenmemiz daha mantıklı ve rasyonel bir çalışma olacaktır. Bu şekilde belki 5 konunun 3 tanesi halledilebilecek ama bu 3 tanesi bize daha gerekli ve daha kolay yapabileceğimiz konular olduğu için kalan süreyi iyi değerlendirmemiz bakımından stratejik bir yaklaşımdır.
İki ay gibi bir süre içerisinde, seçmeyi düşündüğümüz, hedeflediğimiz yükseköğretim programı için bize gerekli olan puan türüne katkısı en fazla olan derslere ve testlere artık daha fazla yüklenmeliyiz. Çalışmalarımız şu an itibarıyla %70 ler de YGS konularına yoğunlaşmalı. Bu oran biir ay içerisinde 80-90 son iki üç hafta içerisinde de tamamı YGS konularına olmalı.
Bir MF puan türü için hazırlanan öğrenci, kendisi için getirisi en yüksek ola YGS- matematik, Fen ve Türkçe konularına, bunlar da çok iyi bir noktaya gelmişse, matematikte, fen de yapabileceği, halledebileceği konular kalmamışsa en az ağırlığa sahip olan sosyal konularına ders ve konu seçmek suretiyle ağırlık vermelidir.
Bir TM puanı için hazırlanan öğrenci de Türkçe-matematik-sosyal üçlüsüne çok yoğunlaşmalı bu üçlü de çok iyi bir noktaya gelmedikten ve bunları yapmanın kendisine yetmeyeceği bir hedefe sahip olan öğrenciler Fen konularına bazı ders ve konuları seçmek suretiyle çalışmalarını sürdürebilirler. Fakat birçok öğrenci için Türkçe-matematik-sosyal üçlüsü 36-37 netlerin üzerinde olmadıktan sonra fen konuları bakması, çalışması doğru değildir.
Bir TS puanı için hazırlanan öğrenci de, Türkçe- sosyal konularında 36-37 netleri yakalamışsa artık yavaş yavaş matematik konularında sayılar ve problem konularından yapabileceklerini seçmek suretiyle çalışmasını gerçekleştirmelidir.
Dil puanı hedefleyen bir öğrenci de İngilizce’nin yanında Türkçe ve sosyal konularını tamamen halletmeye çalışmakla birlikte, İngilizce-türkçe-sosyal de çok iyi bir noktaya gelmiş ise matematikten konu seçerek, sayılar ve problem konularına çalışmalıdır.
Bu çalışmaları yaparken bir yandan da genel denemeler yerine evde bol bol parça denemeler (Matematik-türkçe-fen-sosyal) yapılmalı bu denemeler genel tarama testi çözer gibi ve konu olarak halletmiş olduğumuz testler için yapılmalıdır. Yani; Türkçe konuları hallolmuş ise artık parça Türkçe deneme, Matematik konuları hallolmuş ise parça matematik denemesi şeklinde hallettiğimiz testler için denemeler yaparak ve bu denemelerde çıkan boş ve yanlışlarımıza göre, tespit ettiğimiz konulara çalışarak bu parça denemelerin sonuçlarında bu şekilde yararlanmalıyız.
Parça denemelerden de sonra özellikle, son bir ay yapabildiğimiz kadar parça deneme ve genel denemelerle çalışmalarımız sürdürmeliyiz.
Daha düzenli ne istediğini bilen ve bu konuda daha bilinçli bir çaba içerisinde olan öğrenciler olarak çalışmalarımızı sürdürerek yapacağımız çalışmalarımızdan en üst derecede verim ve fayda elde ederiz.

Ayşe ERBAŞ
Psikolojik Danışman
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Öss’ye 1 Hafta Kala… Psk.Mehmet CEYLAN
► Lgs' Ye Günler Kala Neler Yapılmalı? Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Teog'a Çeyrek Kala Sınav Stratejileri Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,002 uzman makalesi arasında 'Ygs’ Ye Beş Kala…' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:22
Top