2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ağrısız Bir Bele Sahip Olmanın 10 Yolu
MAKALE #16394 © Yazan Dr.Mehmet PORTAKAL | Yayın Mart 2016 | 3,473 Okuyucu
Hayatın tadını kaçıran öyle sağlık problemleri var ki, önlem alınmadığında istenmeyen sonuçlar doğuruyor, yaşam kalitemizi azaltıyor. Bel ağrısı da bunlardan biridir. Sevindiricidir ki günlük hayatımızda dikkat edeceğimiz bazı noktalar, fizik tedavi uygulamaları, düzenli ve bilinçli egzersizlerle bu sorundan kurtulmak elimizde.

1. Günlük hayatınızda bel ve boynunuzu her zaman dik ve düzgün tutmaya çalışın. Hareketsizlik ve gelişigüzel oturma ya da uzanmalar belimizi bükebilir. Bel ağrısı modern çağın hastalığıdır. Artık işimiz gereği daha çok oturuyoruz, günlük hayatın stresiyle yoruluyoruz, kısa mesafeler için bile yürüme yerine taşıt kullanıyoruz. Böylece kaslarımız ve beldeki bağlarımız zayıflayınca omurgamızdaki disklerin üzerine binen yükler artıyor. Dik durursak omurgamız, üzerine binen yükü, vücudumuzu daha rahat taşır. Hayattaki bazı küçük değişiklikler, bazen en büyük sonuçları doğurabilir. Dik durun; başı, boynu arkaya ve karnınızı içeri çekin. Duruşunuzu düzelterek ağrılardan kurtulabilirsiniz.
2. Kullandığınız yatak, bel ağrılarından korunmak için çok önemli. Günlük hayatın koşturmacası içinde yorulup yatağa zor atıyoruz kendimizi. Yatak, bel ağrılarının başrol oyuncularından biridir. Bel omurgamıza binen yük, yatmakla % 90’a yakın azalır ama uygun yatakta! Yatak, vücudunuz içine gömülmeyecek kadar sert, bel çukurunuzu destekleyecek kadar yumuşak olmalı. Yatak alırken esneyebilen yatakları tercih edin.

3. Ağırlık kaldırırken aklınız belinizde olsun. Yerden bir cismi alırken dizlerinizi kırın ve çömelerek alın, belden eğilmeyin. Yükü belinizle değil, bacaklarınızla kaldırın. Bir eşyayı alırken ona doğru uzanmayın, yanına iyice yaklaşıp öyle alın. Bir cismi yerden kaldırırken önce onu bedeninize doğru yaklaştırıp sonra yükseltin.
4. Stresli bir hayattan mümkün oldukça uzak durmaya çalışın. Günümüzde ne yazık ki etrafımızdaki stres kaynakları çok fazla ve bel ağrılarımızı da artırabilirler. Ama bu üzüntü veren durumlarla yaşayıp kaslarımızı germek yerine sorunları çözmek için yollar arayıp, ruh sağlığımıza önem vererek ağrılardan da kurtulabiliriz. Ağrıları yok etmek için ilk iş stresle mücadele olmalıdır. Hayatımızdaki stres unsurlarının listesini çıkaralım ve çözüm yolları bulmaya çalışalım. Geçmiş geçmişte kalsın, geleceğe bakmak iyi bir başlangıçtır.
5. İşinizi yaparken arada dinlenin, vücudunuzu esnetin. Evimizde, işyerimizde çalışırken arada mola verip yapacağımız esneklik egzersizleri işe konsantrasyonumuzu artırır, ağrıları azaltır. Uzun süre aynı pozisyonda kalmayın. Oturarak çalışıyorsanız, arada ayağa kalkın, dolaşın.
Sağlıklı, zinde ve mutlu bir yaşam için düşünce, davranış ve beden esnekliği gerekir. Günlük telaş arasında çoğu zaman depresif, bitkin ve huysuz bir ruh hali kimliğimiz haline gelebiliyor, vücudumuz esneklik ve direncini kaybediyor. Esneklik için kendimize zaman ayıralım.
6. Ağır eşyaları iki eşit parçaya bölerek iki elinizle taşıyın. Vücudunuzun sadece bir tarafına ağırlık vermeyin, herhangi bir cismi taşıyacağınızda yükü her iki tarafa dengeli olarak paylaştırdıktan sonra taşıyın.
7. Bel sağlığı için oturma şekli önemlidir; bel desteği kullanın. Yüksek veya alçak sandalye ve koltukta oturmayın. Otururken ayaklar yere basmalı, diz ve kalça 90-100 derece bükük olmalıdır.
8. Ayakkabı giyerken öne eğilmeyin, oturarak giyin. Yüksek topuklu veya düz taban ayakkabıdan kaçının. Modaya uygun ama sağılığa uygun olmayan ayakkabı seçimlerinden kaçınmak belimizin ağrısını da azaltacaktır. Ayakkabı alırken hem zevkinize hitap etsin, hem de sağlığınıza uygun olsun.
9. İdeal kilonuzu korumaya çalışın. Fazla kilonuz var ve bunu bir türlü veremiyorsanız diyetisyene başvurabilirsiniz. Diyet ve egzersiz programları düzenlenerek fazla kilolardan kurtulmanın tam zamanı…
10. Düzenli olarak her gün egzersiz yapmaya çalışın. Egzersiz; kasları güçlendirmek ve ağrıları azaltmak için en ucuz ilaçtır. Bel ağrınız varsa, yapacağınız egzersizleri rahatsızlığınızın sebebine göre doktorunuzun planlaması daha uygun olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ağrısız Bir Bele Sahip Olmanın 10 Yolu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Mehmet PORTAKAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Mehmet PORTAKAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet PORTAKAL Fotoğraf
Dr.Mehmet PORTAKAL
Konya
Doktor "Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mehmet PORTAKAL'ın Makaleleri
► Ağrısız Normal Doğum Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR
► Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Prof.Dr.Murat Cem MİMAN
► Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Körlüğü Önlemenin 10 Yolu Prof.Dr.F. Pınar AYDIN ODWYER
► Dış Kulak Yolu Enfeksiyonları Op.Dr.İrfan Rauf AKSOY
► Çocukta İdrar Yolu Enfeksiyonları Op.Dr.Emir İMANİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ağrısız Bir Bele Sahip Olmanın 10 Yolu' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ozon Tedavisi Şubat 2016
► Obezite Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:13
Top