2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda 2 Yaş Sendromu : Eyvah Çocuğum 2 Yaşında!
MAKALE #3247 © Yazan Mine İNAL AKKAYA | Yayın Haziran 2009 | 86,965 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Eyvah çocuğum 2 yaşında !!!


Özellikle 18.-36. aylar arasında çocuğunuzun davranışlarında her zamankinden farklı tutumlar gözlüyorsanız, bu tutumlar daha çok inatçılık, istediğini elde etme, elde edemeyince etrafına ve kendine zarar verme şeklinde gelişiyorsa çocuğunuz 2 yaş sendromuna yakalanmış olabilir!

Ama korkmayın! Bu sadece sizin çocuğunuzun başına gelen bir durum ya da bir hastalık değildir. 2 yaş sendromu geçici, ancak sabırla atlatılması gereken gelişimsel bir dönemdir.


Nedir 2 yaş sendromu?


Çocukların kendilerinin de bir birey olduklarını fark ettikleri, kişiliklerinin oluşmaya başladığı, istediklerini nasıl yaptıracaklarını öğrenmeye başladıkları ancak ebeveynler açısından anlaşılması ve dayanılması zor olan çocuk gelişiminin en önemli dönemlerinden biridir. Literatürde “erken ergenlik, terrible two , çocukluk dönemi negativizm” olarak da isimlendirilmektedir.

Bu dönemden her çocuk aynı düzeyde etkilenmez. Bunda büyük ölçüde ailenin çocuğa karşı tutumları ve çocuğun kişilik özellikleri etkilidir.

Bu dönemde çocuklar;
  • İsteklerini sözel olarak (konuşarak) belirtmek yerine ağlayarak belirtirler
  • İtiraz etmeyi severler ; hayır, istemiyorum , gelmem , yapmam gibi olumsuz ifadeler kullanmayı tercih ederler
  • İstekleri yapılmadığında başını yere vurma, kendine ya da anneye-babaya vurma, nesneleri fırlatma, çığlık atma ve öfke nöbetleri geçirme gibi davranışlar sergileyebilirler.
Bu dönemi sağlıklı olarak atlatabilmek için tavsiyeler:
  • Çocuğunuza karşı sabırlı olun.
  • Onunla kaliteli zaman geçirin. Örneğin 10 dakika Legolarıyla karşılıklı oturup oynayın, bir kitap inceleyin, parka gidin. Ama bunları yaparken başka işlerle ilgilenirseniz çocuğunuzla birebir ve kaliteli vakit geçirmiş olmazsınız.
  • Onun size anlatmak istediklerini çocuğunuzun boy seviyesine inerek ve gözlerinin içine bakarak dinleyin.
  • Çocuğunuz size bir isteğini anlatırken onun sözünü asla tamamlamayın kendisinin bitirmesini sabırla bekleyin.
  • Çocuğunuza karşı davranışlarınızda tutarlı olun. Bu ne demek; anne-baba ve çocuğun bakımında söz sahibi olan diğer kişiler çocuğun yaptığı davranışlara aynı tepkileri vermeliler. Annenin hayır dediğine baba evet derse ya da anne-babanın hayır dediğine büyükanne-büyükbaba evet derse bu bir tutarsızlık olur. Yada evde hayır değdiniz bir duruma dışarıda evet derseniz bu yine bir tutarsızlık olur. Çocuğa karşı tavırlarınız her ortamda aynı olmalıdır.
  • Çocuğunuza seçme şansı sunun. Örneğin çocuğunuzun meyve suyu içmesini istiyorsunuz ve ona tek bir çeşit meyve suyu sunarsanız buna hayır cevabı verme olasılığı yüksektir çünkü çocuk gözünden bakılınca bu sizin istediğiniz bir durumdur çocuğun seçtiği değil. Böyle bir durumla karşılaşmamak için ona iki yada daha fazla seçenek sunun “hadi karar ver bakalım portakal suyu mu, elma suyu mu, şeftali suyu mu içersin?” bu durumda büyük ihtimalle çocuğunuzu birini seçecektir ve aslında sizin karar verdiğiniz meyve suyu içme olayını kendi kararı gibi görecektir. Yemeklerden önce çocuğunuza çatal-kaşık seçimi bile yaptırabilirsiniz. Böylece kendi seçimiyle daha istekli yemek yiyecektir.
  • İstediğini yaptırma ve tutturma krizleri sırasında çocuğunuza istediğini verirseniz , onu kucağınıza alırsanız yada ona kızarsanız bu davranışlar artış gösterir. Çünkü kızmanız bile çocuk tarafından ilgi olarak anlaşılır. Bu durumlarda görmezden gelmek en uygun yöntemdir. Çocuğunuz ağlamaya yada çığlık atmaya başladığında çocuğunuzla göz kontağı kurmadan başka bir etkinlikle ilgilenin (çocuğunuzun bir oyuncağıyla oynayabilirisiniz) yada yanınızdaki biriyle sohbet edin. Çocuğunuz sustuğunda aferin sana deyip onu kucağınıza alın ve sakinleştirin.
  • Çocuğunuza kendi kendine başarabileceği şeyler konusunda fırsatlar verin. Örneğin yemeğini kendisi yemek,bazı giysilerini giymek, bir yere tırmanmak gibi.
Mine İNAL AKKAYA
Çocuk Gelişim Uzmanı
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda 2 Yaş Sendromu : Eyvah Çocuğum 2 Yaşında!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Mine İNAL AKKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Mine İNAL AKKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     11 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mine İNAL AKKAYA Fotoğraf
Mine İNAL AKKAYA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Mine İNAL AKKAYA'nın Makaleleri
► Eyvah Çocuğum İki Yaşında Psk.Elif TANIL
► Eyvah! Çocuğum Tek Uyumuyor! ÇOK OKUNUYOR Psk.Şimal AYDIN
► Eyvah Çocuğum Ergenlikte! Psk.Günce TOROSLU
► Eyvah Çocuğum Ergen! Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
► Eyvah Çocuğum Porno İzledi! ÇOK OKUNUYOR Psk.Nalan EYİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda 2 Yaş Sendromu : Eyvah Çocuğum 2 Yaşında!' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:21
Top