2007'den Bugüne 92,576 Tavsiye, 28,262 Uzman ve 20,023 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mitomani, Toplumsal Güvenin Gölgede Kaldığı Bir Çağ
YAZI #7849 © Yazan Psk.Emek Öykü KAYA | Yayın YENİ Haziran 2024
Bugün sizlere son derece ilginç ve düşündürücü bir konudan bahsetmek istiyorum: mitomani. Belki bu terimi daha önce duymadınız, belki de hayatınızın bir köşesinde bu olguya rastladınız. Mitomani, sürekli ve tekrarlayan yalan söyleme alışkanlığına verilen isimdir. Günümüzde, bireylerin ve toplumların bu olguyla nasıl başa çıktığını irdelemek, belki de en çok ihtiyacımız olan şeylerden biri.

Mitomani, “patolojik yalan söyleme” olarak da bilinir. Bu, kişinin sürekli olarak gerçeği çarpıttığı veya tamamen uydurduğu yalanlar söylemesi demektir. Bu yalanlar genellikle çok abartılı ve inanılması güç hikayelerden oluşur. Örneğin, biri sürekli olarak hiç yapmadığı şeyleri yaptığını veya hiç gitmediği yerlere gittiğini iddia edebilir.

Mitomaniye sahip kişiler, bunu bilinçli olarak birilerini kandırmak veya çıkar sağlamak için yapmazlar. Çoğunlukla düşük benlik saygısını telafi etmek, dikkat çekmek veya onay almak gibi psikolojik nedenlerle bu yola başvururlar. Bazen de travmatik bir geçmişten kaçış yöntemi olarak yalan söyleme alışkanlığı geliştirirler.

Toplum, genellikle sürekli yalan söyleyen kişilere karşı güvensizdir. Bir düşünün, biri size sürekli yalan söylese, ona ne kadar güvenebilirsiniz? Bu nedenle, mitomaniye sahip bireyler genellikle sosyal ilişkilerinde zorluk yaşarlar ve insanlar onlardan uzaklaşma eğiliminde olabilir. Ancak burada önemli olan, bu kişilerin aslında yardıma ihtiyaç duyduklarını unutmamaktır.

Birinin mitomaniye sahip olduğunu anlamak bazen zor olabilir. Çünkü yalan söyleme davranışı oldukça karmaşık ve dikkatlice saklanmış olabilir. Ancak, bazı belirtiler vardır: Tutarsız hikayeler anlatmak, gerçek olamayacak kadar abartılı iddialarda bulunmak ve yalanlar ortaya çıksa bile yalan söylemeye devam etmek.

Ülkemizde son 20 yılına baktığımızda, mitomaninin bireysel bir sorun olmanın ötesine geçtiğini ve toplumsal bir yansıması olduğunu görmek mümkün. Siyasetten, sosyal yaşamdan iş dünyasına kadar birçok alanda, gerçeğin çarpıtılması ve yalanın norm haline gelmesi, toplumun güven duygusunu zedelemiştir. Bu dönemde, gerçeklerin üstü örtülerek oluşturulan sahte söylemler, bireylerin ve toplumun genel güven duygusunu ciddi şekilde sarsmıştır.

Toplumsal güvenin yeniden inşa edilmesi için, gerçeklerin açıkça konuşulması ve kabul edilmesi gerekir. Mitomaniye sahip bireylerin olduğu gibi, toplumsal olarak da yalanın ve gerçeğin çarpıtılmasının üstesinden gelmek için profesyonel yaklaşımlar ve samimi çabalar gereklidir. Toplum olarak mücadele göstermek göstermek, daha dürüst ve güvenilir bir geleceğe adım atmamızı sağlayacaktır.

Sevgiyle ve sağlıcakla kalın,
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emek Öykü KAYA Fotoğraf
Psk.Emek Öykü KAYA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Emek Öykü KAYA'nın Yazıları
► Toplumsal Travmalar Psk.Ayça KÖROĞLU
► Toplumsal Depresyon Psk.Özlem AKKEL
► Toplumsal Depresyon Psk.İclal GÖZCÜ
► Toplumsal Cinsiyet Rolleri Psk.Aydın Deniz YÜCE
► Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Psk.Kadriye DOĞAN
► Toplumsal Cinsiyet Rolleri Psk.Dnş.Fatma YÜCEL TEMİZKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,023 uzman makalesi arasında 'Mitomani, Toplumsal Güvenin Gölgede Kaldığı Bir Çağ' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Aile Üzerine 1 Ekim 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:21
Top