2007'den Bugüne 92,576 Tavsiye, 28,262 Uzman ve 20,023 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Babam Evlenmeme İzin Vermiyor, Ne Yapmalıyım?
YAZI #7852 © Yazan Prof.Dr.Sabri EYİGÜN | Yayın YENİ Haziran 2024
Sevdiğim kişiyle ailem evlenmeme müsaade etmiyor babamı ikna edemiyorum ne yapmalıyım? Ben 28 yaşında bir bayanım. Uzun zamandır konuştuğum birisi var. Mesleğinden dolayı ailem evlenmemize müsaade etmiyor. Çok şükür mesleği dışında sağlık problemi olsun aile açısından olsun bir sorun yok, tek sorun mesleği. Aynı zamanda ablam da aynı meslekten birisi ile evlendi ve ayrıldı. Ablamdan bazı sıkıntıları gördükleri için istemiyorlar. Mesleğin ne kadar zor olduğunun bende farkındayım ne demek istediklerini çok iyi anlayabiliyorum, haklılar da. Ama ne kadar uzak kalmak istesem de yapamadık uzak kalamadık ikimizde birbirimizden. İstihare namazı kıldım birkaç defa rüyamda bir şey görmedim ama sevgim ona karşı daha da çok arttı. Elimden geldiğince hep sabretmeye çalıştım, ama yaşıtlarımın hemen hemen hepsi evlendiği için sabrım tükeniyor. Babam konuşmak istemiyor bu konuyu. Bende konuşamıyorum kendisiyle utanıyorum. Kendisi de beni karşısına alıp konuşmuyor ne düşündüğümü ne hissettiğimi umursamıyor. Büyüklerden de babamı ikna edebilmesi için kimse yok. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum artık. Ailemi ikna etmeden onların gönlü olmadan bir işe girişmek istemiyorum ama nasıl ikna edeceğimi de bilmiyorum. Artık evlilik olmasını istiyorum. Babamı nasıl ikna edebilirim?

Evliliklerde ailelerin müdahalesini kırmak, özellikle iletişime açık olmayan ailelerde babayı ikna etmek oldukça zordur. Ancak, bazı adımları takip ederek bu süreci daha yönetilebilir hale getirebilirsiniz:
1. Öncelikle babanızla belirli sınırlar dahilinde açık ve saygılı bir iletişimi deneyin. Anlaşıldığı kadarıyla ortada birbirinin duygu ve düşüncelerini anlamayan iki taraf var. Birisi siz, diğeri de babanız. Siz, evlenmek istediğiniz kişiyi iyi tanıdığınızı, ona güvendiğinizi ve ona karşı kalbi bir yakınlık duyduğunuzu belirtiyorsunuz. Babanız da talibiniz olan kişinin bu özellikleri taşımadığını düşünmüş olmalıdır ki, evlenmenize izin vermiyor. Eğer sorun, iki kişinin birbirini anlamamasından kaynaklanıyorsa, çözüm için en sağlam yol da açık bir iletişimdir.
Babanız muhtemelen geleneksel aile kültürünün etkisi ile kızı ile evlilik konusunu konuşmaktan çekiniyor, o da en az sizin kadar utanıyordur. Ama doğru olan bu değildir. Doğru olan, baba-kız ilişkisinin sınırları içinde bu konuyu konuşup, onun endişelerini gidermenizdir. Bu cesareti gösterirseniz, emin olunuz babanız da memnun kalacaktır. Yeter ki, saygı da kusur etmeyin ve onun endişelerini gidermeye yönelik ikna edici konuşun. Özellikle karşı tarafla ilgili babanızın kafasında oluşan endişeleri giderme konusunda elinizde güçlü deliller bulundurun. Ailesinin durumu, başka evli kardeşleri varsa onları evlilikleri veya başka mutlu bir evlilik yaşayan jandarma ailelerini örnek olarak gösterebilirsiniz.
Ayrıca evlilikte huzuru ve mutluluğu belirleyen tek faktörün kişinin mesleği olmadığını, karakter, mizaç, inanç, anlayış, kültür, empati, uyum, alilerin denkliği vb gibi faktörlerin daha fazla etkili olduğunu anlatın. Bundan dolayı evlenilecek kişinin mesleği evlilikteki huzuru etkileyen onlarca faktörden sadece birisi olduğunu, hatta en önemsizi olduğunu anlatabilirsiniz.
2.Babanıza karşı empati ve anlayış gösterin: Babanız sizin evliliğinize izin vermediği için onu eleştiriyor ve kızıyorsunuz. Bu durumda onu anlamanız da ona karşı sakin bir üslupla konuşmanız da zordur. Bundan dolayı öncelikle babanızın endişelerini anlayın. Konuyu onun perspektifinden okumaya çalışın. Daha önce mutsuz evlilik yapmış bir kızı var. Sizin de aynı akıbeti yaşamanızı istemiyor. Daha sonra onu anladığınızı, endişe ve korkularının aslında sizi sevmekten ve baba içgüdüsü ile sizi korumaktan kaynaklandığını ona hissettirin. Endişelerini paylaştığınızı ifade edin.
Böyle yaptığınız takdirde kendisini anlaşılmış hissedeceği için savunmaya geçmeyecek, aynı perspektiften baktığınızı fark edecek ve sizin argümanlarınızdan daha fazla etkilenecektir.
3. Babanızın saygı duyduğu bir arkadaşından yardım alabilirsiniz. Birisini ikna etmede güven, saygı, samimiyet, tarafsızlık, otorite ve inanç çok önemlidir. Babanız sizi çocuğu olarak gördüğü ve olayın tarafı olarak baktığı için sözlerinizden ikna olmayabilir. Bunun yerine, aile büyüğünüz yoksa eğer, babanızın saygı duyduğu ve fikirlerine değer verdiği bir dostu, mahalleden bir hoca, muhtar vb gibi güvenilir kişilerden babanızı ikna etmek konusunda yardım alabilirsiniz.
4. Dua etmeye ve Allah’tan yardım istemeye devam edin: İstihare namazı kılmışsın ve bu sürecin seni daha da güçlü kıldığını belirtmişsin. Dua etmeye ve maneviyatına sığınmaya devam edin. İç huzurunu korumak ve sabırlı olmak, bu zorlu süreçte size yardımcı olacaktır.
5. Evde kalma korkusu ile acele etmeyin: Evlilik ebedi bir yol arkadaşlığıdır ve huzur verdiği kadar sıkıntıları ve zorlukları da vardır. Dolayısıyla böyle bir kurum ancak sağlam temeller üzerine ve tam uyumlu bir insanla kurulabilir ve devam ettirilebilir. Aşık olanlar, sevdikleri kişide kusur görmedikleri için bazen çevrenin uyarılarını dinlemez, hatta algılamazlar bile. Böyle bir riske girmemek için en iyi çözüm yollarından birisi de sabırla beklemek ve araya biraz duygusal mesafe koymaktır. Zaman içinde daha gerçekçi kararlar vermeniz kolay olacaktır.
Ayrıca evde kalmamak için uygun olmayan birisi ile evlenmek, hayatı azaba çevirmektir. Böyle bir evlilik; evde kalmanın vereceği olası psikolojik sıkıntılardan kat kat fazla olacağından tercih edilmemelidir.
Unutma ki, sabırlı olmak ve olaya empati ile saygılı bir şekilde yaklaşmak, zamanla olumlu sonuçlar getirecektir. İnşallah, bu ailenizi ikna etmen konusunda size yardımcı olacaktır.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sabri EYİGÜN Fotoğraf
Prof.Dr.Sabri EYİGÜN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Sosyolog - Edebiyat Doktoru
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Sabri EYİGÜN'ün Makaleleri
► Aldatıldım Ne Yapmalıyım? Sevde ŞİŞMAN
► Kimse Beni Sevmiyor. Ne Yapmalıyım? Prof.Dr.Sabri EYİGÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,023 uzman makalesi arasında 'Babam Evlenmeme İzin Vermiyor, Ne Yapmalıyım?' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Eşim, Ailesine “hayır” Diyemiyor? ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:49
Top