2007'den Bugüne 92,519 Tavsiye, 28,247 Uzman ve 20,005 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erteleme Davranışı ve Çözüm Yolları
YAZI #7853 © Yazan Uzm.Psk.Pelin KABAR | Yayın YENİ Haziran 2024
Önemli işlerimizi zaman zaman erteleyebiliyoruz; ya da sevdiklerimizi, hayallerimizi, duygularımızı... Bu durumu sürekli bir hale getirdiğimizde ise potansiyelimizi ortaya koyamıyor, başarıya ulaşamıyor ya da olumsuz birtakım duygulara kapılıyoruz. Erteleme davranışı sebebiyle belki sizler de bu veya daha farklı olumsuz durumlarla ve duygularla karşı karşıya kalmışsınızdır. Peki baş etmek için neler yapılabilir? İşte birkaç öneri:

Yapılacaklar listesi oluşturabilirsiniz: Bu sayede yapmanız gerekenlerin listesini göreceğiniz bir plan ve programa sahip olmuş olursunuz.
Öncelik sırasına koyabilirsiniz: Yapılacaklar listesini kullanmanın yanında, işlerinizi önem sırasına koyabilir, vaktinizi daha verimli kullanabilirsiniz.
Parçalara bölebilirsiniz: Yapmanız gereken görevi küçük parçalara bölerek ilerlemek daha kolay olacaktır. Her parçayı bitirilmesi gereken bir hedef olarak görebilirsiniz.
Küçük adımlarla ilerleyebilirsiniz: Küçük adımlarla ilerlemek daha planlı ve sağlıklı ilerlemenizi sağlayacaktır. İşin başlangıcında küçük de olsa bir parçasını yapmak bir sonraki kısmını yapmak için size motivasyon sağlayacaktır. “Zeigarnik etkisi” ne göre yarım kalan işler hatırlanır ve geri dönüp devam etmek için kişide istek yaratır.
Dikkat dağıtıcılardan uzaklaşın: Ortamda dikkatinizi dağıtan bazı unsurlar olabilir. Bu bazen teknolojik bir alet bazen bir evcil hayvan bazen de bir çocuktur belki. Bu durumda bu gibi unsurlardan uzak bir köşede çalışmak, dikkatinizin dağılarak çalışmanızın bölünmesinin önüne geçecektir.
Ertelemenin yaratacağı ya da yaratabileceği sonuçları düşünün: Daha önce erteleme davranışı yaptığınızda başınıza gelen olayları, hissettiklerinizi düşünün. Aynı şeyleri tekrar yaşamak istemezsiniz değil mi? Ya da başınıza gelebilecekleri bir hayal edin, görüntüyü zihninizde oluşturun. Sonuçları hiç de iyi olmayabilir.
Kendinizi motive edin: Az önceki maddenin tersi bir şekilde erteleme yapmamanız durumunda olabilecekleri hayal edebilirsiniz, bu motive olmanızı sağlayacaktır. Ya da görev bitiminde kendinizi ödüllendirerek sonraki görevlerinizi yapmanız için kendinizi motive edebiliriz.

Klinik Psikolog Pelin KABAR
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pelin KABAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Pelin KABAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Pelin KABAR'ın Makaleleri
► Erteleme Davranışı - Öfke Duygusu Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Çatışma ve Çözüm Yolları Psk.H. Fatih DANE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,005 uzman makalesi arasında 'Erteleme Davranışı ve Çözüm Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:31
Top