2007'den Bugüne 92,506 Tavsiye, 28,244 Uzman ve 20,002 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Cinsel Saldırı ve Sapkınlık Olarak Frottörizm(Sürtünmecilik)
MAKALE #11616 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Aykut BORA | Yayın Ekim 2013 | 6,552 Okuyucu
Birçok disiplinin literatüründe yer alan kavramların, ihtiyaç üzerine tanımlandığı bilinmektedir. Örneğin, iletişimin ilkel yöntemlerle sağlandığı toplumlarda, bilişim suçlarından bahsetmek mümkün olmazken; her türlü teknolojinin mevcut olduğu günümüz toplumunda bilişim suçları, hukuki süreçlerde sık sık anılabilmektedir. Bunun gibi birçok hukuki, tıbbi, psikolojik ve toplumsal nosyonlar, var olduğu dönemin özellikleri ve ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulmuştur

Bu çalışmada tartışılacak olan, özellikle toplu taşıma araçları ve kalabalık alanlarda sergilenen frottörizm(sürtünmecilik) davranışı da yine toplumsal ihtiyaçlar üzerine oluşturulmuş bir kavramdır. Bu çalışmada frottörizmin psikiayatrik, hukuki ve toplumsal yönlerine değinilecektir.

Geçtiğimiz yıllarda siyasi bir partinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden, kadınların ulaşım esnasında yaşadıkları sorunları azaltmak için “pembe metrobüs” talebi, gündemi bir süreliğine meşgul etmişti. Talebin haklılığı ya da doğuracağı olumsuz sonuçlar, ayrı bir tartışma konusu olmakla birlikte bu çalışmanın içerisinde yer almamaktadır. Pembe metrobüs talebi, haklı ya da haksız, özellikle kadınların toplu taşıma araçlarında yaşadıkları problemlere işaret etmektedir.

Özellikle kalabalık kentlerde, kadınlar toplu taşıma araçlarında ya da benzer kalabalık ve sıkışıklığın yaşandığı alanlarda, neredeyse tamamı erkek olan saldırganlar tarafından cinsel saldırıya maruz kalmaktadır. Maruz kalınan bu saldırının psikiyatrik, hukuki ve toplumsal anlamları tartışılarak, kavram bütünsel olarak ele alınmalıdır.

Frottörizm’in Hukuki Boyutu

Frottörizm, psikiyatrik bozuklukların tanımlandığı DSM IV’te, “özellikle toplu taşıma araçları ve kalabalık alanlarda, rızası olmayan birine cinsel içerikli dokunma ve sürtünmeler” olarak tanımlanmaktadır. Tanımlanan eylemler, Türk Ceza Kanunu açısından bir takım sonuçlar doğurmaktadır. Frottörizm’in doğurduğu hukuki sonuçlara, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 102. Maddesinde değinilmiştir. Frottörizm, eylemsel boyutları ile değerlendirildiğinde ilgili maddenin 1. ve 2. fıkrası kapsamında sonuçlar doğurabilmektedir. TCK Madde 102, 1. Fıkra aşağıda belirtildiği gibidir:

“Cinsel davranışlarla bir kimsenin, vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Toplu taşıma araçlarında ya da benzer kalabalık alanlarda, saldırganın rızası olmayan birine dokunması, cinsel organı ya da herhangi bir uzvu ile sürtünmesi, mağdurun vücut dokunulmazlığını ihlal etmekle birlikte “basit cinsel saldırı suçu” oluşturmaktadır. Bu suçun cezai yaptırımı ise 2 ile 7 yıl arasında belirlenen hapis cezası olarak öngörülmüştür.

Frottörizm yapısı gereği, TCK Madde 102’nin 2. fıkrası kapsamında “nitelikli cinsel saldırı suçu” olarak da görülebilir. İlgili maddenin 2. fıkrasının konuyu ilgilendiren kısmı aşağıda belirtildiği gibidir:

“Fiilin vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle işlenmesi durumunda, yedi yıldan on iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.”

Fiilin işlenmesi sırasında yakalanma ihtimali ve diğer koşullar göz önünde bulundurulduğunda saldırganın cinsel organı ile penetrasyon gerçekleştirmesi pek mümkün görülmese de yasada tanımlanan sair(öteki, herhangi) bir cismin ya da parmakların, mağdurun vücuduna sokulabilmesi muhtemeldir. DSM IV’te yer alan “genital organlarını kurbanın kalçaları ya da popsuna sürter ya da genital organlarını ya da memelerini okşar” ibaresi de eylemin nitelikli cinsel saldırı suçu oluşturabileceğini destekler niteliktedir.

Frottörizm’in Psikiyatrik Boyutu

Frottörizm, DSM IV’te Cinsel Bozukluklar ve Cinsel Kimlik Bozuklukları genel başlığı altında Parafililer(Cinsel Sapmalar)içerisinde tanımlanmıştır. Frottörizm tanısı, kişi bu dürtüyle hareket ediyorsa ve dürtüleri ile fantezileri belirgin bir zorlanmaya veya kişilerarası ilişkilerde bozulmaya sebep oluyorsa konmaktadır. Bazı bireylerde parafiliyak(sapkın) fanteziler, cinsel uyarılmanın gerçekleşmesi için zorunluyken, bazı bireylerde bu eğilimler bazı dönemlerde ortaya çıkmaktadır. Bu dönemler dışında parafiliyak fanteziler olmaksızın da cinsel işlevsellik söz konusu olabilmektedir.

Frottörizm’de parafiliyak eğilim rıza göstermeyen birine dokunma ve sürtünmeden ibarettir. Davranış, genel olarak saldırganın yakalanmadan kaçabilme şansının olduğu toplu taşıma araçlarında ya da benzer kalabalık ortamlarda sergilenir. Saldırgan, genital organlarını kurbana sürter ya da kurbanın vücudunun farklı yerlerine dokunur. Çoğu parafili gibi frottörizm de ergenlikte başlar ve 25 yaş sonrasında sıklığında azalma görülür.

Frottörizmin DSM IV’te tanımlanan tanı ölçütleri aşağıda belirtildiği gibidir:

A. En az 6 aylık bir süre boyunca, kişinin rızası olmayan bir kişiye dokunması ve sürtünmesi ile ilgili yoğun, cinsel yönden uyarıcı fantezilerinin, cinsel dürtülerinin ya da davranışlarının yineleyici bir biçimde ortaya çıkması.

B. Kişi, bu cinsel dürtülerine göre davranmaktadır ya da bu kişinin cinsel dürtüleri ya da düşlemleri(fantezileri) belirgin bir sıkıntıya ya da kişilerarası sorunlara neden olmaktadır.

Yukarıda belirtilen tanı ölçütleri ve psikiyatrik tanımlamalar göz önünde bulundurulduğunda, yine de zihinlerde kimi soru işaretleri varlığını sürdürmektedir? Özellikle toplu taşıma araçlarında sergilenen cinsel amaçlı dokunma ya da sürtünmelerin yaygınlığı ve sıklığı tartışılmaz bir gerçektir. Peki, toplu taşıma araçlarında ya da benzer alanlarda bu davranışları sergileyen her kişi frottörizm tanısı alır mı? Bu sorunun cevaplandırılması ve zihinlerdeki bulanıklığın giderilebilmesi için konuyla ilgili daha çok ayırıcı özellikler üzerinde konuşulmalıdır.

Engin Geçtan’ın “Psikodinamik Psikiyatri ve Normal Dışı Davranışlar” adlı eserinde yer verdiği üzere, Freud, 1905 yılında yayımlanan bir makalesinde, sapkın cinsel davranışlar konusunda kullanılabilecek ölçütleri şöyle açıklamıştır:

1. Bedenin cinsel olmayan bölgelerine yönelme.

2. Karşı cinsten kişilerle cinsel organlar aracılığıyla yaşanan ilişkilerin yanı sıra arada bir görülmekten öte, sayısal olarak bu ilişkileri aşma ya da tümden bunların yerini alma.

3. Kişinin temel cinsel davranış seçimi durumuna gelmiş olma.

Freud’un belirlemiş olduğu ölçütler çerçevesinde düşünüldüğünde, özellikle ikinci ve üçüncü ölçütler, konuyu netleştirmemizde bize yardımcı olmaktadır. Kişinin sergilediği parafiliyak(frottörizm)eylemler, uyarılmasında ve doyuma ulaşmasında alışılageldik cinsel birleşme ve eylemlerden daha sık görülmeli ve kişinin temel cinsel eylemleri genelde bu yönde olmalıdır. Bununla birlikte yine Geçtan’ın eserinde rastladığımız bir ifade konuya daha da netlik kazandırmaktadır. İfadeye göre; McDougall, çoğu insanın zaman zaman parafiliyak düşler kurabildiğini; fakat kompulsif bir nitelik kazanmadıkça bunun bir sorun olarak nitelendirilmeyeceği görüşündedir.

Yukarıda yer alan tüm ifadeler ışığında rızası olmayan kişiye dokunmak ve sürtünmek suretiyle gerçekleştirilen her eylemin frottörizm tanısı aldırmayacağı; fakat hukuki anlamda bir cinsel saldırı suçu oluşturduğu anlaşılmaktadır. Diğer yandan sergilenen bu parafiliyak eylemlerin, kişinin temel cinsel eylemlerini oluşturduğu ve kompulsif bir nitelik kazandığı durumlarda frottörizmden söz edebilmekteyiz.

Frottörizm’in Toplumsal Boyutu

Şüphesiz Frottörizm, var olması ve doğurduğu sonuçlar itibariyle yalnızca hukuk ve psikiyatrinin ilgi alanına girmemekle birlikte, toplumsal boyutu da olan bir bozukluktur. Bu durum, daha çok normal kavramının toplumsal ölçütlere dayalı bir çan eğrisi olmasından ileri gelmektedir. Bir toplum ya da dinin normlarına göre normal olarak kabul edilen davranış, bir diğer toplum ya da dinin normlarına göre anormal olarak addedilebilir. Bu değişkenlik, parafiliyak eğilimler için de geçerli olabilmektedir.

Günümüzde kabul gören normlar ışığında düşünüldüğünde frottörizm, cinsel bir sapma ve saldırı suçudur. Frottörizm ya da diğer parafililerde kişinin neden alışılageldik cinsel eylemleri bir kenara bırakıp, parafiliyak eğilimler sergilediğiyle alakalı olarak farklı disiplinlerden farklı açıklamalar bulabiliriz. Bu çalışmanın kapsamında özellikle frottörizm ile ilgili olarak özellikle sosyolojik bir takım açıklamalar yapmak mümkündür.

İlk olarak DSM IV’te belirtildiği üzere Frottörizm ve diğer parafililerin yaygınlığı ile ilgili istatistiki sonuçların, gerçek sayıları yansıtmadığı düşünülmektedir; fakat pedofilide olduğu gibi durum tacizcilerinin, frottörizmde de daha yaygın olduğu kanaatindeyim. Her gün yüz binlerce kadının toplu taşıma ve benzer alanlarda karşı karşıya geldiği cinsel saldırı faillerinin çok küçük bir kısmının tanı alabilecek olduğunu düşünmekteyim. Peki, psikiyatrik bir bozukluk olarak kabul edemeyeceğimiz bu eylemlerin sergilenmesinin ardında yatan sosyolojik sebepler neler olabilir?

Aslına bakılırsa, Türkiye’de kişilerin düzenli cinsel yaşam grafikleri ve toplu taşıma ve benzer alanlarda sergilenen sürtünmeci eylemlerin yaygınlığı arasındaki ilişkinin irdelenmesi dahi bize önemli veriler sunmaktadır. İnsanın temel fizyolojik gereksinimlerinden olan cinsellik günümüzde hala tabu olma özelliğini korumakta. Cinselliğe dair bu bakışın ardında, ilkelliğini koruyan toplumsal ve dini birtakım normlar yer almaktadır. Cinselliğin güçlü bir içgüdü olduğu kabul edilirse, arzuları ile toplumsal ve dini normlar arasında kuvvetli bir çatışma yaşan bireyin psişik süreçlerinde kimi çatlamaların meydana gelmesi muhtemeldir. Çoğu zaman bu çatlamalar tanı almayı gerektirmeyecek düzeyde parafiliyak eylemler olarak belirebilmektedir. Bu bağlamda, toplumsal bir takım sebeplerden ötürü, düzenli bir cinsel uyarılma ve doyum yaşayamayan kişilerin, bu tip eylemlerle doyum sağlamaya çalışması anlaşılabilir. Bu doğrultuda kişinin tanı alabilmesi için düzenli bir cinsel yaşam sağlayacak olanaklara sahip olmasına rağmen, uyarılmak ve doyum sağlamak için bu tip eylemlere yönelmiş olması gerektiği kanaatindeyim.

Psikiyatrik tanı alma boyutunda ya da tanı almayı gerektirmeyecek boyutlarda olsa dahi sergilenen bu tip parafiliyak eylemler, özellikle mağdurların büyük çoğunluğunu oluşturan kadınların, cinsel dokunulmazlığına yönelik bir hak ihlalidir. Ceza kanununda yaptırımları olmasına rağmen ne yazık ki her gün yüz binlerce kadın, bu tip eylemlere maruz kalmakta ve sonrasında ne yapacaklarını bilemediklerinden, saldırganların bu eylemlerden sağladıkları doyum yanlarına kar kalmaktadır. Konuyla ilgili olarak alınabilecek önlemler “pembe metrobüs” gibi geçici ve etiketlemelere sebep olabilecek türden değil; kadın-erkek tüm topluma konuyla ilgili farkındalık ve duyarlılık kazandırılması yönünde olmalıdır. Toplum, bu tarz eylemlere maruz kalan mağdurlara yardım etmekte istekli olmalı ve saldırganın adli mercilere iletilmesinde üzerine düşen görevi yapmalıdır. Bununla birlikte, özellikle toplum taşıma ve benzer kalabalık alanlarda konumlandırılabilecek güvenlik kameralarının kayıtları da hukuki süreçlerde delil olarak kullanılabilmesi açısından önem arz etmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Cinsel Saldırı ve Cinsel Taciz Suçları, M. Reşat KOPARAN
DSM_IV_TR, Amerikan Psikiyatri Birliği
Karşılaştırmalı Ceza Hukuku Yasaları, İÇEL, ÜNVER, HAKERİ
Parafili: Cinsel Sapkınlık, Gülçin AKBAŞ
Psikodinamik Psikiyatri ve Normal Dışı Davranışlar, Engin GEÇTAN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Cinsel Saldırı ve Nedenleri Psk.Sabahat ERLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,002 uzman makalesi arasında 'Bir Cinsel Saldırı ve Sapkınlık Olarak Frottörizm(Sürtünmecilik)' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:12
Top