2007'den Bugüne 92,500 Tavsiye, 28,241 Uzman ve 20,002 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Otizmli İnsanlar Neden Kaygıya Daha Eğilimlidir?
MAKALE #23179 © Yazan Uzm.Sefa TURAN | Yayın YENİ Haziran 2024 | 177 Okuyucu
2021'de yapılan bir araştırmaya göre, 9-13 yaşlarındaki Otizmli çocukların %69'unun çarpıcı bir şekilde klinik olarak anlamlı kaygıya sahip olduğu tespit edilmiştir. Otizmli kişiler arasında kaygının yaygınlık oranları, araştırmalarda büyük farklılıklar göstermektedir; farklı yaşlar arasında %42 ile %79 arasında değişmektedir. Son araştırmalar, otizmli yetişkinlerde yaklaşık %27'nin şu anda bir çeşit anksiyete bozukluğu yaşadığını, yaşam boyu yaygınlığının yani hayatlarının herhangi bir noktasında anksiyete bozukluğuna sahip olma şansının yaklaşık %42'ye ulaştığını bulmuştur.

Otizmli çocuklarda kaygının başlangıcı genellikle daha genç yaşlarda ortaya çıkar, ancak cinsiyetin etkisi ve kaygının yaşla birlikte artıp artmadığı konusunda araştırma sonuçları karışıktır. Bununla birlikte, Otizmli çocuklarda yüksek IQ'nun artan kaygı oranlarıyla ilişkili olduğuna dair tutarlı kanıtlar vardır.

Otizmli İnsanlar Neden Kaygıya Daha Eğilimlidir?

Otizmli insanlar genellikle anksiyeteyi nörotipik akranlarımızdan daha yoğun ve farklı şekilde yaşarlar. Bu artan duyarlılık birkaç benzersiz faktöre bağlanabilir.

İlk olarak, birçok Otizmli kişi, bunalma, değişim korkusu, duyusal temelli kaygı ve geleneksel kaygı semptomlarının ötesine geçen diğer kaygı benzeri deneyimleri içeren "atipik kaygı" ile karşılaşır. Araştırma, Otizmli insanlar ve aileleri arasında anksiyete bozukluklarına yönelik genetik bir yatkınlığa işaret ediyor ve bu da kalıtsal bir bileşen olduğunu öne sürüyor. Buna ek olarak sinir sistemleri daha az esnek olma eğilimindedir , bu da onları daha duyarlı hale getirir ve genellikle kaygı olarak deneyimlenen aşırı uyarılma veya yetersiz uyarılma durumlarına geçmeye eğilimlidir.

Nörotipik bireyler için tasarlanmış bir dünyada gezinmek, başka bir karmaşıklık katmanı ekler ve kaygı potansiyelini artırır. Otizmli insanlar sıklıkla tümsel sosyal iletişim kalıplarını çözmek, duyusal farklılıkları yönetmek (aşırı yük veya yetersiz uyarım) ve yürütme işlevindeki engellerin üstesinden gelmek gibi zorluklarla karşı karşıya kalır. Başkalarının anlayış ve empati eksikliği bu zorlukları daha da kötüleştirebilir ve günlük stres ve kaygının artmasına katkıda bulunabilir.

Sosyal Kaygı ve Otizm

Araştırmalar, Otizmli kişilerin %50'ye kadarının sosyal kaygı yaşadığını göstermektedir. İetişim farklılıklarını yönlendirmek önemli zorluklar sunar. Bireyler sıklıkla sosyal ipuçlarını farklı algılar ve işlerler; bu da sosyal durumlarda yanlış anlamalara ve artan kaygıya yol açabilir. Ek olarak, insanlarla başarılı bir şekilde sosyal etkileşime girebilmeleri için gereken çaba önemli olabilir. Bu genellikle doğal iletişim tarzlarını ve davranışlarını genel beklentilere uyacak şekilde uyarlamayı içerir; bu, hem yorucu hem de kaygı uyandırıcı olabilen bir süreçtir.

Katkıda bulunan bir diğer faktör ise öngörülemeyen ortamları yönetme ihtiyacıdır. Sosyal ortamlar genellikle duyusal girdiler ve sosyal dinamikler açısından büyük farklılıklar gösterir; bu da öngörülebilirlik ve rutin konusunda en iyisini yapan Otizmli insanlar için özellikle zor olabilir. Sık sık yeni sosyal kurallara ve ortamlara uyum sağlama ihtiyacı kaygı duygularını şiddetlendirebilir.

Otizmde Kaygıyı Tedavi Etmek Neden Önemlidir?


Anksiyeteyi ele almak, Otizmli insanlar ve daha geniş nörodiverjans topluluğu içindekiler için çok önemlidir. Kaygı yalnızca münferit bir sorun değildir; önemi, tedavi edilmediği takdirde sahip olabileceği yaygın ve zayıflatıcı etkilerde yatmaktadır. Tedavi edilmeyen kaygı, günlük yaşamı ciddi şekilde bozabilir ve potansiyel olarak kişinin yaşamının küçülme eğiliminde olduğu, gittikçe küçüldüğü durumlara yol açabilir. Okuldan, işten, hatta evlerinin dışına adım atmaktan kaçınabilirler. Dahası, tedavi edilmeyen anksiyete bozuklukları ile daha yüksek madde bağımlılığı oranları arasında iyi belgelenmiş bir bağlantı vardır. Anksiyete, tedavi edilmediği takdirde, genellikle daha karmaşık ve tedavisi zor olan depresyona da dönüşebilir ve metastaz yapabilir.

Otizmli insanlar için riskler daha da yüksektir. Kaygı, günlük aktivitelerin zaten yüksek zorluklarını daha da artırıyor ve yorgunluğa önemli ölçüde katkıda bulunuyor. Anksiyete ile ilişkili aşırı uyarılma, birçok Otizmli kişinin içinde bulunduğu zaten ezici olan duyusal ortamları yoğunlaştırdığından, erime olasılığını artırabilir. Ek olarak kaygı, otizmli tükenmişliğe katkıda bulunan bir faktör olabilir ve ağırlıklı olarak nörotipik bir dünyada etkileşimlere başka bir zorluk katmanı ekleyebilir.

Otizmli kişilerde kaygıyı tedavi etmek, yalnızca zihinsel sağlık durumunu ele almanın ötesine geçer. Bu aslında insanların günlük yaşamlarını geri kazanmalarına ve genel yaşam kalitelerini iyileştirmelerine yardımcı olmakla ilgilidir. Kaygı etkili bir şekilde yönetildiğinde, daha istikrarlı günlük rutinlerin, daha zengin sosyal etkileşimlerin ve genel olarak daha tatmin edici bir yaşamın yolunu açabilir. Bu nedenle hem hızlı hem de Otizmli kişilerin farklı ihtiyaçlarına göre uyarlanmış Ergoterapi müdahalelerine öncelik vermek çok önemlidir.

Sorumluluk Reddi: Uzman Ergoterapist Sefa Turan tarafından oluşturulan bu içerikler tıbbi tavsiyenin yerine geçmeyi amaçlamamıştır. Çocuğunuzun, kendinizin veya bir aile üyenizin sağlığı hakkında herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, her zaman doktorunuzdan veya sağlık uzmanından destek alın. Bu kanaldaki içerik, bir uzmanının size özel tavsiyesinin yerine geçmez veya yerini almaz. Bir uzmanının sizin durumunuza özel tavsiyesini asla göz ardı etmeyin veya bu sayfada gördüğünüz bir şey nedeniyle profesyonel tıbbi tavsiye almayı ertelemeyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Otizmli İnsanlar Neden Kaygıya Daha Eğilimlidir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sefa TURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sefa TURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sefa TURAN Fotoğraf
Uzm.Sefa TURAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Ergoterapist
TavsiyeEdiyorum.com ÜyesiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sefa TURAN'ın Makaleleri
► Otizmli Çocuklarda İletişim ve Dil Dr.Çağdaş KARSAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,002 uzman makalesi arasında 'Otizmli İnsanlar Neden Kaygıya Daha Eğilimlidir?' başlığıyla benzeşen toplam 95 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuğum Yemek Yemiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Çocuğum Her Gün Aynı Şeyi Yiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Çocuğum Neden Her Şeyi Ağzına Alıyor ÇOK OKUNUYOR Nisan 2023
► Alzheimer Tedavisi Ağustos 2020
► Bebeğim Neden Emeklemiyor? Ağustos 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:13
Top