2007'den Bugüne 92,506 Tavsiye, 28,244 Uzman ve 20,002 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Neden Her Şeye Ağlıyor
MAKALE #23181 © Yazan Uzm.Sefa TURAN | Yayın YENİ Haziran 2024 | 302 Okuyucu
Her çocuk zaman zaman duygularını düzenlemekte zorlanır, ancak büyük ya da küçük her şeye ağlayan bir çocukla karşı karşıyaysanız, işin içinde başka bir şeyin olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Öncelikle çocuğunuzun mizacı böyle olabilir mi? Küçük şeyler için bile ağlamaya eğilimli olan çocukların yüksek derecede hassas olma ihtimali daha yüksektir. İyi haber şu ki aşırı hassas olmak kötü bir şey değildir.

"Çok hassas çocuklar daha şefkatli, nazik ve yaratıcı olma eğilimindedir" Bununla birlikte, son derece hassas çocukların duygularını yönetmelerine yardımcı olmak için biraz daha fazla rehberliğe ihtiyaçları olabilir. Her şeye ağlayan (ya da en azından ağlıyor gibi görünen) bir çocukla başa çıkma konusunda ebeveynlerin bilmesi gerekenler vardır.

Mesela bilmelisiniz ki hassas kişiler duyusal işlem hassasiyetine sahip olma olasılıkları çok yüksektir. Nüfusun %20'ye kadarının, dış ve iç uyaranları genel nüfusa göre daha derinlemesine işleme eğilimleriyle tanımlanan hassas kişilerden oluştuğu tahmin edilmektedir. Özetle görünüşte küçük sorunlar yüzünden bile normalden daha fazla ağlayan, genetik olarak ekstra duyarlı olmaya programlanmış olabilir. Bebeklerin beyinleri üzerinde 2015 yılında yapılan bir araştırma, bebeklerde beyin aktivitesine dayalı mizaç farklılıklarının 7 aylıkken bile tespit edilebildiğini ortaya çıkardı. Başka bir deyişle, son derece hassas bir beyne sahip olmak bazı çocukların doğuştan sahip olduğu bir özellik olabilir.

Aşırı Hassas Bir Çocuğun Belirtileri
Resmi bir tıbbi teşhis aracı olmasa da, çocuğunuzun hassas olabileceğini gösteren bazı göstergeler şunlardır :
Kolayca şaşırırlar.
Sürprizlerden hoşlanmazlar.
Giysilerin cızırtılı olmasından veya etiketlerin derilerine sürtünmesinden şikayet ederler.
Olağandışı kokulara karşı hassastırlar.
Bir sürü soru soruyorlar.
Büyük değişikliklerle pek iyi anlaşamıyorlar.
Yabancılar olmadığında en iyi performansı gösterirler.

Son derece hassas olmak, bir çocuğun duyguları biraz daha derinden hissedebileceği anlamına gelebilir; bu, ebeveynler için hem sinir bozucu hem de değer verilmesi gereken bir yetenektir.

Çocukların Neden Her Şeye Ağlıyor Diğer Nedenleri

Çocuğunuz Aşırı Uyarılıyor
Zıplama evleri veya doğum günü partileri gibi heyecan verici oyun yerleri tam da çocuğun olmak istediği yerdir. Ancak bir noktada bu koşuşturma bazı çocuklar için çok fazla olabiliyor. Bir çocuğun bu durumlarda neyin yanlış olduğunu ifade edememesi alışılmadık bir durum değildir.

Çocuğunuz aşırı uyarıldığında gözyaşları görebilirsiniz. Eğer küçük çocuğunuz görünüşte sebepsiz yere ağlıyorsa ve gürültülü ya da kalabalık bir ortamdaysanız, ona biraz ara vermeyi deneyin. Onları dışarıya ya da daha sessiz bir odaya götürün ve kendilerini toparlamaları için birkaç dakika oturmalarına izin verin. Bazı çocuklar için mola yeterli olmayabilir. Çocuğunuz üzgünse ve teselli edilemiyor veya sakinleştirilemiyorsa, onu eve erken götürmek en iyisi olabilir.

Çocuğunuz İlgi İstiyor
Bazen gözyaşları hiçbir yerden gelmiyormuş gibi görünüyor. Bir dakika çocuğunuz mutlu bir şekilde oynuyor, bir an arkanızı dönüyorsunuz, o da ağlıyor. Çocuğunuz ağlamanın dikkatinizi çekmenin harika bir yolu olduğunu biliyor. Dikkat - olumsuz olsa bile - çocuğun davranışını güçlendirir. “Çığlık atmayı kes” ya da “Neden şimdi ağlıyorsun?” diye karşılık verirsen. aslında çocuğunuzun öfke nöbetlerinin devam etmesini teşvik edebilir. Çocuğunuza düzenli dozlarda olumlu ilgi gösterin . Her gün onlarla birlikte yere inmek, oyun oynamak veya topu ileri geri atmak için birkaç dakikanızı ayırın. Çocuğunuza her gün ilgi odağı olması için birkaç dakika verirseniz, ilgi çekmek için ağlama olasılığı azalacaktır.


Çocuğunuz Bir Şey İstiyor

Küçük çocuklar istekler ve ihtiyaçlar arasındaki farkı anlamıyorlar . Bir şey istediklerinde genellikle ona ihtiyaçları olduğunu iddia ederler ve hem de hemen. İster kırılabilir bir yadigârla oynamakta ısrar etsinler ister onları parka götürmenizi istiyorlar olsun, hayal kırıklığı ve çaresizlik gözyaşları kaçınılmazdır. Çocuğunuza, istediği bir şeyi alamadığında duygularıyla başa çıkmanın sosyal açıdan uygun yollarını proaktif olarak öğretin. Bir resmi boyamak, "Gerçekten üzgünüm" demek ya da birkaç derin nefes almak, rahatsız edici duygularla baş etmelerine yardımcı olabilecek başa çıkma becerilerinden birkaçıdır.

Çocuğunuz Bir Talepten Kaçmak İstiyor
Çocuğunuz oyuncaklarını bir kenara koymak ya da yatmaya hazırlanmak gibi bir şeyi gerçekten yapmak istemediğinde su şebekelerini (gözyaşlarını) görebilirsiniz. Bu gözyaşları bir çocuğun gerçek üzüntüsünden kaynaklanabileceği gibi bir oyun da olabilir. Çocuğunuz bir dakikalığına bile olsa onunla etkileşime geçmenizi sağlarsa, yapmak istemediği bir şeyi yapmayı erteleyebilir. Çocuğunuza, üzgün ya da kızgın olsalar bile kurallara uyabileceklerini öğretmeniz önemlidir. Çocuğunuzun sizin yaptığınız bir talep yüzünden üzüldüğü her an, bu, kendisini kötü hissettiğinde bile olumlu eylemde bulunmayı öğrenmesine yardımcı olmak için bir fırsattır.

Sorumluluk Reddi:Uzman Ergoterapist Sefa Turan tarafından oluşturulan bu içerikler tıbbi tavsiyenin yerine geçmeyi amaçlamamıştır. Çocuğunuzun, kendinizin veya bir aile üyenizin sağlığı hakkında herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, her zaman doktorunuzdan veya sağlık uzmanından destek alın. Bu kanaldaki içerik, bir uzmanının size özel tavsiyesinin yerine geçmez veya yerini almaz. Bir uzmanının sizin durumunuza özel tavsiyesini asla göz ardı etmeyin veya bu sayfada gördüğünüz bir şey nedeniyle profesyonel tıbbi tavsiye almayı ertelemeyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Neden Her Şeye Ağlıyor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sefa TURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sefa TURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sefa TURAN Fotoğraf
Uzm.Sefa TURAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Ergoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sefa TURAN'ın Makaleleri
► Çocuğum Neden Her Şeyi Ağzına Alıyor ÇOK OKUNUYOR Sefa TURAN
► Çocuğum Konuşmuyor! Hale HANÇER
► Çocuğum Yemek Yemiyor ÇOK OKUNUYOR Sefa TURAN
► Çocuğum Her Gün Aynı Şeyi Yiyor ÇOK OKUNUYOR Sefa TURAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,002 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Neden Her Şeye Ağlıyor' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuğum Yemek Yemiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Çocuğum Her Gün Aynı Şeyi Yiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Çocuğum Neden Her Şeyi Ağzına Alıyor ÇOK OKUNUYOR Nisan 2023
► Alzheimer Tedavisi Ağustos 2020
► Bebeğim Neden Emeklemiyor? Ağustos 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:24
Top