2007'den Bugüne 92,503 Tavsiye, 28,243 Uzman ve 20,002 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğmalar Üzerine
MAKALE #23183 © Yazan Psk.Hayrunnisa ŞENKAYA | Yayın YENİ Haziran 2024 | 109 Okuyucu
Bugünkü düşüncelerimiz aslında çocukluk döneminde öğretilmiş ve toplumun kurallarıyla şekillenmiştir . Birey bunu sorgular veya sorgulamaz . Sorgulaması için genelde ya bi engellenme ve isyan bu döngü ortaya çıkar .


Bazılarıda kendi sorgular . Freudun uygarlığın huzursuzluğu adlı kitabında “ inanıyorum , çünkü çok mantıksız “ durumuna şu an konumuz orneklenebilir . Öncelikle din üzerinde tahlilde bulunmak istiyorum freuda gore dinler bir yanilsamadir . Eğer insan aklını kullanırsa yanilsamadan kurtulur . Ama bazılarına göre bunu yapmak yalnış olabilir . Ancak gerçek dindar insan zaten sorguluyinca bir şey değişmez aslında burdaki temel hedef düşüncedeki yanilsamalardan kurtulmak . Toplumsal hayatta da bunu görüyoruz . Hangi dine sahip olursanız olun bir dinede sahip olmayabilirsiniz . Normaldir . Dinler sorgulamayın demiyor . Freudun bununla ilgili bir sözü var : kim sahipsen sanata ve bilime sahiptir dinine de ; kim sahip değilse bu ikisine , bırak sahip olsun dine ! . Sorgulamakla sıkıntı olmaz ama sorum şu şayet inandığıniz tanrı deseki hirsizlik , cinayet , zina serbest hiç bir günah yazilmayacak yani bu soylenildi düşündüğünüzde , hırsızlık yaparmisiniz ? Cinayet islermisiniz ? Zina ? Kalben düşünüp hakikaten cevap verdiniz mi , cehennemde yok , düşün .. .. bütün bunlarda eğer cevabınız tamamsa maalesef sadece ogretilenlere baglisiniz yasaklar kalkınca Maalesef ki kendiniz . Burdan içsellestirmeyi düşünebiliriz bir insan bütün bunlara hayır diyorsa gerçekten ceza olmasada bu değerleri icsellestirmistir sizler buna ahlaklı diyebilirsiniz , ahlaklı böyle olunur. Bütün değerlere bağlı kalmak . Freud dediği gibi zina yapma ama adam öldür , hırsızlık yapma ama zanda bulun yani bunları yapan var .
Başkalarının aynı şekilde buna karşı çıkmış ve çıkıyor olması daha az şaşırtıcı geliyor bana . Çünkü insanın” kötülüğe “ saldırganlığa , yıkıma ve dolayısıyla vahşete yönelik doğuştan gelen bir eğilim taşıdığından bahsetmek “ küçük çocukların “ hoşuna gitmez . İşte , toplumun bu "doğmatik" baskıları üzerine Freud : toplumun kendi kültürel idealleri uyarınca bireye dayattığı engellerin çekilmez hale gelmesinin bireyi nevrotikleştırdıgı saptandı ve bur danda bu taleplerin kaldırılması yada iyice azaltılmasının mutlu olma olanaklarına geri dönüş anlamına gelecegı sonucuna varıldı . Ancak freudun yanılsama dediği sürüyü takip eden bireylerde , bilinçli kişiliğin kaybolması , bilinçaltı ile hareket eden kişiliğin hakimiyeti . Düşüncelerin , duyguların sirayet yoluyla aynı yola yönelişi. Telkin edilen ? düşüncelerin hemen baslama istegi . Bu şekilde gruptaki bütün bireyler sıradan bir özellik gösteriyor.


Cinsiyet ve cinsellik konusuda doğmatiktir . Toplumda yasak yanılsamalarına sahiptir , yani freudun dedıgı gibi Düşünün Günümüz çocuk egıtımı programındaki iki temel noktanın cinsel gelişimin geciktirilmesi ve dinsel etkinin öne alınması oldugu dogru degılmıdır. Freudun dedıgı gibi dolayısıyla da cocugun zihinsel uyanısı gerceklestıgı zaman dinsel ögretiler coktan dogrulugundan suphe edilemez duruma gelmiştir fakat sizde böylesine önemli bir alanın düşünsel olarak cehennem atesinde yanma tehdidiyle yasaklanmasının zihinsel faaliyetin güçlenmesine olumlu bir katkıda bulunacağına gercekten inanıyormusunuz ?


Psikolog Hayrunnisa Şenkaya
Kaynak: Freud- bir yanilsamanin geleceği ve Uygarlıgın huzursuzlugu

Psikolog Hayrunnisa Şenkaya
İstanbul Aydın üniversitesi psikoloji bölümü mezunudur aynı zamanda İstanbul üniveristesinde okumaktadır .
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğmalar Üzerine" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hayrunnisa ŞENKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hayrunnisa ŞENKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hayrunnisa ŞENKAYA Fotoğraf
Psk.Hayrunnisa ŞENKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com ÜyesiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hayrunnisa ŞENKAYA'nın Yazıları
► Aşk Üzerine... Psk.Akın ÖZGÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,002 uzman makalesi arasında 'Doğmalar Üzerine' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ YENİDoğmalar Üzerine Haziran 2024
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:12
Top