2007'den Bugüne 92,566 Tavsiye, 28,260 Uzman ve 20,019 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Belirsizlikle Baş Etmek İçin Bazı Öneriler:
MAKALE #23203 © Yazan Uzm.Psk.Yasemen YARALI | Yayın BUGÜN Temmuz 2024
Belirsizlikle Baş Etmek İçin Bazı Öneriler:

Herkesin büyüdüğü çevre koşulları, hayatının gidişatı ve mizacı farklıdır. Yaşam deneyimlerimizin ve bireysel farklılıklarımızın stresle başa çıkma mekanizmamızı etkileyebileceğine inanılıyor. Bazı faktörler endişe ve belirsizlik duygularını yönetmemizi zorlaştırabilir. Bunlar şunları içerebilir:

Uzun süreli hastalıklar
Sevdiklerimizden farklı bir yerde yaşıyor olmak
Maddi anlamda iniş çıkışlar
Zihinsel sağlık sorunları

1. Belirsizliğin hayatın bir parçasının olağan bir örüntüsü olduğunu kabul edin.

Hayatımızda eylemlerin gidişat yönünü, karşılaşacağımız engelleri ve sonucu öngöremeyiz. Meteorolog güneşli havayı garanti etse bile beklenmedik bir fırtına bizi şaşırtabilir.

Zamanınızı ve gücünüzü bu düşünceye karşı savaşarak harcamamaya çalışın. Bunun yerine, belirsizliğin başa çıkmamız gereken bir şey olduğunu kabul edin. Belirsizliği sevmek zorunda değiliz ama onunla yaşamayı öğrenebiliriz.

Belirsizlik kendisini herhalde en köklü ve en derinden “Pandemi “ döneminde duygusunu anımsayabiliriz.

2. Bilinmezlikle ilgili bir rahatsızlığı fark edin ve doğrulayın.

Belirsizliğin beraberinde getirdiği endişeyi, korkuyu veya sıkıntıyı fark etmek ve adlandırmak için durun.

Aklınızdan ne tür düşünceler geçiyor? Gelecekle ilgili ne gibi korkularınız veya endişeleriniz var? Duygularınızı tanımlayın. Belirsizlikle karşı karşıya kaldığınızda vücudunuzda ne olur? En çok hangi anlarda veya alanlarda bu düşüncenin sizde yaratmış olduğu duyguların esiri oluyorsunuz?

Bilinmeyen durumlarda kendinizi rahatsız hissetmeniz olağandır. Bu yüzden kendinize karşı daha şefkatli davranın ve "bilmemenin" getirdiği zor duyguları onaylayın.

Örneğin: “Bu benim için çok kolay değil. İşlerin yolunda gidip gitmeyeceğini bilmemek beni endişelendiriyor. Düşüncelerim yarışıyor, zihnim karmaşık bir hal alıyor ve vücudum tamamen kasılmış hissediyor.”

3. Her zamanki kaçış stratejilerinize direnin!

Belirsizlikle başa çıkmanın tipik stratejilerini gözlemleyin.

Kaçınmayla başa çıkmak ne kadar zaman ve zihinsel enerjiyi tüketiyor? Sağlığınızı nasıl etkiledi? İlişkilerinizi nasıl etkiledi? Bu durum, yetkin bir kişi olarak kendinize dair duygunuzu nasıl etkiledi?

Olası tüm sonuçları araştırmak için doğrudan internete mi başvuruyorsunuz? Ne olacağını düşündüklerini öğrenmek için çevrenizdekilere sürekli baskı uyguluyor musunuz? Arkadaşlarınıza ve ailenize olumsuz düşüncelerinizi çürütecek pek çok yeni sav ileri sürüyor musunuz? Bir miktar kontrol hissetmek için tüm ayrıntıları en ince detayına kadar mı planlıyorsunuz?

Bu tür kaçınmalara direnmeye çalıştığınız anları not edin.Bu kaçış savunma mekanizması hayatınızda neyi besliyor ve neden devam ettiriyorsunuz? Rahatsız olsanız bile, her zamanki stratejilerinize atlamayı bırakın.

Bu davranışlara tamamen karşı koyamıyorsanız, kaçınma yöntemlerinizi her seferinde birkaç dakika erteleyerek başlayın. Kaçınma eyleminizin hayatınızda nelere

4. Kontrol edebildikleriniz ile kontrol edemediklerini ayırt edin!

Belirli bir durumda neyin kontrolünüzün içinde ve dışında olduğunu düşünün. Belirsizlik zamanlarında, aslında üzerinde hiçbir etkimizin olmadığı şeyleri kontrol etmeye çalışırken çoğu zaman enerjimizi boşa harcarız.

5. Şu anda sahip olduğunuz bilgilerle sizin için önemli olan şekilde hareket edin.

Daha sonra sıra harekete geçmeye geldiğinde kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanın. Bunların bir listesini yapın. Ve büyük resimde sizin için neyin önemli olduğu konusunda gerçekten net olun.

Bilinmeyen herhangi bir durumda yapabileceğimiz en iyi şey, burada ve şimdi sahip olduğumuz bilgileri hedeflerimiz ve değerlerimizle uyumlu şekilde hareket etmek için kullanmaktır.

Belirsizlik hayatın bir gerçeğidir. Her zaman yapılandırılmış, zamana duyarlı, öngörülebilir bir yaşama sahip olmayı tercih etsek de bu çoğumuz için gerçekçi değil. Belirsizliğe direnmek için mücadele etmek veya koşulları istediğimiz gibi olmaya zorlamak yerine, bazı belirsizliğin kaçınılmaz olduğunu kabul etmeyi deneyin.

Önemli Not: Bu yazı tedavi veya terapi amaçlı değildir. Bilinmezlik hayatınızın her alanında büyük ölçüde işgal altına aldıysa ve bu durum hayatınızdaki enerjinizi büyük ölçüde etkiliyorsa mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Belirsizlikle Baş Etmek İçin Bazı Öneriler:" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Yasemen YARALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Yasemen YARALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemen YARALI Fotoğraf
Uzm.Psk.Yasemen YARALI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yasemen YARALI'nın Yazıları
► Stresle Baş Etmek İçin Ne Yapabiliriz? Psk.Saadet YAVUZBİLGE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,019 uzman makalesi arasında 'Belirsizlikle Baş Etmek İçin Bazı Öneriler:' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikoterapi Nedir? ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2022
► Akran Zorbalığı Nedir? Şubat 2022
► Öfke Nedir? Mart 2021
◊ Siber Zorbalık Ağustos 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:25
Top