2007'den Bugüne 92,700 Tavsiye, 28,300 Uzman ve 20,047 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaygın Eğitim ve Nedir?
MAKALE #23231 © Yazan Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV | Yayın BUGÜN Eylül 2024
Yaygın Eğitim
Günümüzde yaygın eğitim birçok biçime bürünebilmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde farklı sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Yaygın eğitim programı gelişmekte olan ülkenin ulusal kalkınma planını desteklemelidir. Bu tür eğitim tasarlanırken ülkenin milli ve manevi değerleri dikkate alınmalıdır. Bu nedenle gelişmekte olan ülkelerin yaygın eğitimin işlevini dikkate alan güvenilir bir ulusal kalkınma stratejisine sahip olmaları gerekmektedir. (Harris, 2012)
Eğitim nedir?
Eğitimin hem ulusal hem de uluslararası boyutları vardır. Eğitim hayatla birlikte olur. Eğitim sürekli bir süreçtir. Eğitim süreci çeşitli bulgulardan ve bilimsel araştırmalardan yararlanır. Deneyimler eğitim sürecinin en önemli parçasıdır. Eğitim ülkenin ulusal kalkınmasıyla ilgili bir konudur. Eğitim nedir sorusuna bu şekilde cevap verilmektedir.
Eğitim nedir sorusunun pek çok cevabı vardır. Genel olarak eğitim, belirlenen amaç doğrultusunda kişinin duygusal, fiziksel ve zihinsel yeteneklerinin geliştirilmesidir. Bilgi ve becerilerin kazanılması ve davranışların geliştirilmesi için atılan adımların tamamı eğitim kapsamındadır. Bilgiye, becerilere, yeterliliğe ve tutumlara bağlı olarak öğrenmenin birçok yolu vardır. Örgün, yaygın ve yaygın öğrenme formatları günümüzde en yaygın öğrenme yöntemleridir.
Eğitim ilk kez M.Ö. 3200'de başladı Tüm insan toplumları arasında kurumsallaşmış ve sistemli bir eğitim geleneğini geliştiren ilk topluluk Sümerler olduğu gibi yazıyı da ilk geliştirenler oldu. Kadim bir yazı dilidir. )

Eğitim devam ettikçe hedef her şekilde değişecektir. Çünkü insanlar sürekli gelişiyor ve her zaman yeni bir şeyler öğreniyor. Davranışları bilerek ve isteyerek değiştirmeyi amaçlar.
Hayatta kalmak için edinilen beceriler, bir araya getirildiğinde uygun uyum sağlayıcı ruh halini üretecektir. Toplumda edinilen bilgi, beceri ve yeterliliklerin çevre için yararlı ve önemli hale gelmesi ve ortak yanlarının bulunmasıyla kalkınma desteklenebilir. Bazı insanlar hayatın üçlemesini (bilgi, beceri, yeterlilik) farklı bir ortamda veya farklı bir ortamda öğreniyor ve bu da hayata bakış açısını değiştiriyor. Bazen insanlar daha önce resmi olmayan eğitim faaliyetlerine katılmadıkları için kalkınma faaliyetlerine katılmakta zorluk çekiyorlar. Katılım, kişinin bilgi, beceri ve yeterlilik kazanmasına katkıda bulunur.
Yaygın eğitim gönüllü olarak düzenlenebilir. Katılımcının istekliliği, öğrenme isteği ve etkinliği gönüllü öğrenmenin temel nedenleri arasında yer almaktadır. Yaygın eğitimin katılımcı merkezli olması formatı ön plana çıkaran özelliklerinden biridir. Bu durumda katılımcı daha coşkulu bir yaklaşım sergileyecektir. İhtiyacın ortaya çıkarılması ve dolayısıyla yaygın eğitime renk katılması bu eğitim türünü ön plana çıkaran unsurdur. Son zamanlarda rekabetin daha fazla görüldüğü konu eğitimdir. QFT katılımcısı etkinlik sırasında görüşlerini özgürce ifade edebilir. İsteğe göre formatta düzenleme yapılabilir.
Vatandaş toplumunu geliştirmek, farkındalık düzeyini artırmak, beceri ve yeterliliklerini genişletmek yaygın eğitimle mümkündür. (Brown, 2018) Örgün eğitimle birleştiğinde bireylerin gelişiminin ortaya çıkmasına ve gelişmesine yol açacaktır. (Johnson & Majewska, 2022) Bu nedenle, yaygın eğitimin devletlerin ve hükümetlerin gelişiminde oynayabileceği rolün önemi anlaşılmalı ve kabul edilmelidir. (Collardyn ve Bjornavold, 2004)
Genel olarak gelişmekte olan ülkelerdeki yaygın eğitim programları ulusal bir kalkınma hizmeti olarak işlev görmelidir. Bu tür eğitim esas olarak gençlere ve yetişkinlere yöneliktir. Yaygın eğitim; yerel veya ulusal düzeyde kalkınmayı desteklemek, programlarının kalitesini artırmak için çabalamak, bireylerin gelişmesine fırsatlar sağlamak, gelişme, erişilebilirlik ve yaşam boyu öğrenme fırsatları sunmak.
Yaygın eğitim programının geliştirilmesi, tasarlanması ve uygulanması örgün eğitime göre daha karmaşıktır. Örgün eğitimden farklı olarak, yaygın eğitim çok spesifik olmalı ve belirli bir öğrenci grubunun (gönüllü, personel, ekip vb.) veya seçilmiş bir topluluğun ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Yaygın bir eğitim programı, burada ve şimdinin ihtiyaçlarına odaklanmalı ve sorun merkezli, toplum merkezli ve öğrenci merkezli olmalıdır. Örgün eğitime yönelik tipik mesleki yaklaşımların aksine, odak noktası üretken çalışma olmalıdır.
Bu eğitim türü örgün eğitim sisteminin dışında gerçekleşir ancak açık bir şekilde öğrenme-öğretme amacını taşır. "Yaygın eğitim, gençlere örgün eğitim müfredatı dışında birçok beceri ve yeteneğin geliştirilmesini amaçlayan, belirli bir yapıya sahip kişisel ve toplumsal bir eğitim programı ve sürecidir." (Brender, P. Witte, L. D. Ganea N. Gomes R. Kin E. Nikitina A. Pinkevikuite K., 2015, s. 31)
Dewey'e göre yaygın eğitim: Öğretmenlik öncelikle deneyimlenmelidir. Faaliyeti işlevsel, sürekli ve öznel olarak yürütülmelidir. Eylem deneyim yoluyla anlaşılmalıdır. Keyfi yollarla içselleştirilmesi ve edinilmesi gerekir. Eğitim sürecinde duygular da dikkate alınmalıdır. (Dewey, 1916/1966)
Toplumun ihtiyaçları, bireylerin ilgi ve istekleri doğrultusunda öğrenme programı, çeşitli yönlerden hareketlendirmek amacıyla belirli programlar çerçevesinde tasarlanır ve uygulanır. (Cohen, 2007) Bilgi, beceri vb. kazanç elde etmek ve güncellemek için kullanılabilir. Örgün ve yaygın eğitim; Erken çocukluk eğitimi; ilköğretim, ortaöğretim, mesleki eğitim ve yükseköğretimi kapsayan düzeylere ayrılmıştır. Süreç genellikle bir eğitmen tarafından yönetilir. Etkinlik sırasında herkes katkıda bulunur. Eğitimler gönüllülük ve aktif katılım gerektirir. Eğitim müfredatı katılımcıların kendi ihtiyaçları, istekleri ve ilgileriyle ilgilidir. Yaygın eğitim, toplumun ihtiyaçlarına, çağın gereksinimlerine, bireylerin ilgi ve isteklerine, mesleki yeterliliklerine ve eğitim kavramına uygun olarak çeşitli yönlerde hareketlendirmek amacıyla belirli programlar çerçevesinde yürütülen bir eğitim faaliyetidir. hizmet. Yaygın öğrenmeye örnek olarak uzmanlık eğitimi, mesleki eğitim, işe özel eğitim, uluslararası gençlik değişimi vb. verilebilir. bir eğitim kursu yoluyla becerileri geliştirmeyi amaçlamaktadır. Yaygın eğitim ile örgün eğitim arasındaki fark, süreç tamamlandıktan sonra katılımcıya diploma değil sertifika verilmesidir. Örgün ve yaygın eğitim farklı yönleri olsa da her ikisi de sistematik, planlı ve kontrollü bir şekilde gerçekleşmekte ve program uzmanlar tarafından verilmektedir. Bir diğer konu ise yaygın eğitimde programın içsel tepkilerden dolayı değişebilmesidir.

Kaynakça
Brender, P. Vitte, L. D. Qanea N. Qomeş R. Kin E. Nikitina A. Pinkevikuite K. (2015). Kompas Gənclərin iştirakı ilə insan hüquqlarının təhsili üzrə Təlimat Vəsaiti. (P. Brender, E. Kin, V. Cuhas, A. Şnayder, R. Qomeş, Dü, & Gənclər və İdman Nazirliyi, Çev.) Azərbaycan: Avropa Şurası. https://www.coe.int/en/web/compass

Brown , E. J. (2018). Practitioner perspectives on learning for social change through non-formal global citizenship education. Education Citizenship and Social Justice, 13(1), 81–97. doi:10.1177/1746197917723629

Cohen , E. H. (2007). Researching informal education: a preliminary mapping. Bulletin of Sociological Methodology/Bulletin de Méthodologie Sociologique 93, 70–88. https://journals.openedition.org/bms/529

Colardyn , D., & Bjornavold , J. (2004). Validation of formal, non-formal and informal learning: policy and practices in EU member states. European Journal of Education , 39(1), 69–89.

Dewey, J. (1916/1966). Democracy and education. New York: Free Press.

Harris , M. (2012). Fulfilling a European vision through flexible learning and choice. European Journal of Education, 47(3), 424–434.

Johnson, M., & Majewska, D. (2022). Formal, non-formal, and informal learning: What are they, and how can we research them? Cambridge University Press & Assessment, 9-16. https://www.cambridgeassessment.org.uk/Images/665425-formal-non-formal-and-informal-learning-what-are-they-and-how-can-we-research-them-.pdf



Bu makale Yayğın Eğitim (orijinal adı "Qeyri-Fomal Təhsil") kitabından bir alıntıdır. Kitabın tüm hakları Yazar Nijat Sarkhanov' a (Nicat Sarxanov) aittir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaygın Eğitim ve Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nijat SARKHANOV Fotoğraf
Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV
İstanbul ve Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
Araştırmacı, Yazar, Eğitmen, TOT Trainer
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV'un Yazıları
► Yaygın Anksiyete Bozukluğu Psk.Büşra SEZİKLİ
► Yaygın Anksiyete Bozukluğu Psk.Semiha KARADAĞ
► Yaygın Kaygı Bozukluğu Psk.Özlem YILMAZ
► Yaygın Anksiyete Bozukluğu Psk.Özlem AKKEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,047 uzman makalesi arasında 'Yaygın Eğitim ve Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gıda Psikolojsi Temmuz 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:17
Top