2007'den Bugüne 92,578 Tavsiye, 28,264 Uzman ve 20,024 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadın Aklı Erkek Aklı
YAZI #7356 © Yazan Psk.Coşkun ÖLMEZ | Yayın Nisan 2022
Amerika'da yapılan bir araştırmada erkeklerin günde ortalama 12-13 bin kelime kullandığı, kadınların ise günde ortalama 24-25 bin kelime kullandığı sonucuna ulaşılmış. Aynı zamanda erkeklerin bir problemle karşılaştığında direkt olarak çözüm odaklı bir şekilde yol izlediği, problem ne ise bunu dinlediği ve sonrasında direkt olarak sorunu ortadan kaldırmaya yönelik konuşmaya başladığı belirtilmiş. Aynı araştırmada kadınların bir problemle karşılaştığında probleme çözüm kadar önem verdiği; konuşmak, anlatmak ve sohbet etmek istediği sonucuna varılmış. Kadınlarda esas yaklaşım önce ilişki kurmak sonra problemi çözmek oluyor. Hepimiz bu durumu yaşamış ya da tanık olmuşuzdur. Kadın problemi uzun uzun anlatır, birçok boyuttan ele alır erkek ise o arada sözünü keserek öneriler sıralar. Kadın süreç odaklı erkek sonuç odaklıdır. Kadın kendisini bu durumda dinlenilmiyor hissederek önemsenmediği duygusuna kapılıp içine çekilebilir. Günümüzdeki çoğu ilişkide anlaşamamanın nedeni aslında bu. Peki bu neden böyle.
İşin aslı bunun sebebi binlerce yıl öncesine dayanıyor. İnsanların avcılık ile hayatta kaldığı dönemlerde erkekler ava çıkar, kadınlar mevcut konumlarında kalarak toplayıcılık, çocuklara bakma, ev işleri gibi işlerle ilgilenirdi. Erkek avcılık görevini yerine getirirken sonuç odaklı olmak zorundaydı. Avcılığın doğa gereği buna evrildi ve binlerce yıl boyunca bu durum devam etti. Kadın ise iletişim ve yakınlık kurmak zorundaydı. Kocası ava gitmişti ve büyük olasılıkla dönemeyebilirdi. Eğer kocası dönmezse toplumun kendisine ve çocuklarına kol kanat germesi için iyi ilişkiler kurmalı, daha çok yakınlık kurmalı, dayanışma ortamı oluşturmalıydı ve bunun yolu sohbet etmekten geçiyordu.
Kadın da erkek de bu iletişim sorununun neden olduğunu bilmiyor ancak varlığını da inkar edemiyor. Bu problemi ortadan kaldırabilmek adına kişinin kendisini ilişki içerisinde olduğu insanın yerine koyması gerek. "Çok konuşuyor" ya da "hiç dinlemiyor" demek yerine onun açısından düşünmeli ve yavaş yavaş bir orra yol oluşturmaya çalışmalıdır. Tabiki binlerce yılda oluşan bi yapılar birkaç günde ya da haftada ortadan kaldırılamaz ancak farkındalık ile çözüm için çabalanabilir.

Coşkun Ölmez
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Coşkun ÖLMEZ Fotoğraf
Psk.Coşkun ÖLMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Coşkun ÖLMEZ'in Yazıları
► Erkeğin Kolektif Soyut Aklı Psk.Nazlı TUTAN
► Kadın Erkek İlişkisi Psk.Burçin DEMİRKAN
► Kadın Erkek İlişkileri Psk.Namık ACAR
► Kadın ve Erkek İlişkileri Psk.Bilge ÇAPOĞLU
► Eş Seçimi: Kadın ---- Erkek Psk.Mehmet DUMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,024 uzman makalesi arasında 'Kadın Aklı Erkek Aklı' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çevren Seni Belirler Kasım 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:27
Top