2007'den Bugüne 92,521 Tavsiye, 28,249 Uzman ve 20,007 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Sağlamlık Nedir?Psikolojik Sağlamlık Nasıl Güçlendirilir?
MAKALE #23190 © Yazan Uzm.Psk.Pelin KABAR | Yayın DÜN Temmuz 2024
Hayat hepimiz için zaman zaman zorlayıcı olabilmektedir. Problemi çözemediğimiz, sıkışmış hissettiğimiz farklı konular gündeme gelebilir. İş kaybı, boşanma, ders başarısızlığı, hastalıklar gibi pek çok zorlayıcı durum karşısında olumsuz duygular deneyimleyebilmekteyiz. Bu zorlayıcı durumlara verilen tepki ise kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Peki neden böyle bir farklılık söz konusudur? Neden bazıları problemleri karşısında çabuk toparlanırken bazıları o kadar kolay toparlanamaz? Bunun cevabı psikolojik sağlamlıkta gizli, gelin bu kavram ne anlama geliyor bakalım.

Psikolojik sağlamlık kişinin hayatın zorlukları karşısında buna uyum sağlayabilme ve psikolojik sağlığını koruyabilme becerisini ifade etmektedir. Bazı kişiler stres, üzüntü, öfke gibi duygulara ve bu duyguları ortaya çıkarabilecek durumlara uygun çözüm yolları bulabilir. Yonca Lodi’nin şarkısında geçtiği gibi “Düştüysek kalkarız, daha ölmedik ya!” sözü psikolojik sağlamlığı bulunan kişiler için geçerlidir diyebiliriz. Psikolojik sağlamlık sorunları görmeye, kabul etmeye, yaşanılan duyguları kabullenmeye, tedbir almaya, sorumluluk üstlenmeye ve işe yaramayan çözümlerden sonra pes etmeyerek çözüm aramaya devam etmeyi ifade etmektedir. Psikolojik sağlamlığın bilişsel, duygusal ve davranışsal bazı etmenleri bulunmaktadır:

1-Uyum Sağlama: Değişen koşullara göre duygu, düşünce ve davranışlarını ayarlama, adapte edebilme yeteneğidir.
2-Duygusal Düzenleme: Zihinsel dengeyi koruyabilme, stresle baş etmede duyguları etkili yönetebilmektir.
3-İyimserlik: Yaşama pozitif bakabilme, sorun odaklı değil çözüm odaklı olmaktır.
4- Öz Yeterlilik: Kişinin kendisine olan inancını ifade etmektedir. Engelleri aşabileceğine inanmaktır.
5-Sosyal Destek: Güçlü ilişkilere sahip olmaktır. Zor zamanlarda aile, arkadaş, partner gibi destek mekanizmalarından yararlanmaktır.

Psikolojik Sağlamlığı Artırmak İçin İpuçları

Psikolojik sağlamlık depresyon, anksiyete, öfke problemi gibi ruhsal problemlerden korunmanıza yardımcı olabilir. Sağlamlığı artırmak için uygulayabileceğiniz bu yöntemlerin yanı sıra eğer yeterli gelmediğini düşünüyorsanız bir ruh sağlığı uzmanından destek almanızı öneririm. Böylelikle ruhsal sorunlarınızla baş etmede daha sağlam hale geldiğinizi, hayata bakış açınızın değiştiğini ve baş edelebilir hale geldiğini göreceksiniz.

1-Bağlanın: Sevdiklerinizle vakit geçirin. Gönüllülük faaliyetlerine katılabilir, bir amaç için uğraşan bir gruba dahil olarak bağlantıda kalabilir ve manevi olarak daha iyi hissedebilirsiniz.
2- Günün anlamı olsun: Geleceğe olumlu bakmanızı sağlayacak hedefler belirleyin. Bugün için amacınız ne, belirleyin.
3- Geçmişten ders çıkarın: Geçmişteki sorunlarla baş etme yöntemlerinizi düşünün. Hangilerini olumlu hangilerini daha olumsuz değerlendiriyorsunuz? Zor zamanlarda size en yardımcı olan şeylerin neler olduğunu bulun.
4- Kendinize İyi Bakın: Bol bol su içmeye, uykunuzu almaya, hijyeninizi ihmal etmemeye dikkat edin. Yaşamdan keyif alabileceğiniz olan neler varsa hayatınıza bunları ekleyin, sağlıklı bir yaşam tarzını hedefleyin. Spor, meditasyon ya da yoga yapmak gibi hayatınıza ekleyebileceğiniz farklı yollar mevcut.

Değişen durumlara göre psikolojik sağlamlığınızın değişebileceğini, farklı durumlarda farklı sağlamlık gösterebileceğinizi unutmayın.

Klinik Psikolog Pelin KABAR

Kaynaklar:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/resilience-training/in-depth/resilience/art-20046311
Chmitorz, A. (2018). Intervention studies to foster resilience – A systematic review and proposal for a resilience framework in future intervention studies. Clinical Psychology Review, 59, 8-100.
Jones, K. Psychological Resilience: The Key to Personal and Professional Growth and Achievement.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolojik Sağlamlık Nedir?Psikolojik Sağlamlık Nasıl Güçlendirilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Pelin KABAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Pelin KABAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pelin KABAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Pelin KABAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Pelin KABAR'ın Yazıları
► Psikolojik Sağlamlık ÇOK OKUNUYOR Psk.Namık ACAR
► Psikolojik Sağlamlık Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
► Psikolojik Sağlamlık Psk.E. Elanur GÜRBÜZ KAYIKCI
► Psikolojik Sağlamlık, Uyum ve Ruh Sağlığı PDF Dr.Psk.Dnş.İlker KABA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,007 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Sağlamlık Nedir?Psikolojik Sağlamlık Nasıl Güçlendirilir?' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► DÜNBağımlılık Nedir? Temmuz 2024
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:29
Top